Sto miliona dinara za čistiji vazduh i energetsku uštedu (VIDEO)

UŽICE – Grad Užice će pomoću sopstvenih, ali i sredstava dobijenih od dva ministarstva, ove godine uložiti više od 100 miliona dinara u finansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha i energetske efikasnosti. S obzirom da su među pionirima u sprovođenju ovih praksi, u gradu se nadaju da će ovim merama doprineti tome da već od naredne godine mogu udisati čistiji vazuh.

Za dva projekta na koja je grad konkurisao kod Ministarstva zaštite životne sredine, opredeljeno je ukupno 37 miliona dinara, od čega 30 za projekat zamene individualnih ložišta, za šta i grad dodaje još 20 miliona. Konkurs je za pravna lica otvoren do 3. maja, a za domaćinstva do 19. maja.

„Direktna saradnja lokalne samouprave mora biti ostvarena sa privrednim subjektima, kojima će se prenositi sredstva. Fizička lica će, potom, birati privredne subjekte sa liste onih koji se prijave“, rekla je gradska većnica za ekologiju, Nada Jovičić.

Preostalih sedam miliona investiraće se u zamenu kotla u dvorani „Veliki park“, koji trenutno koristi mazut, a preći će na gas. Od javnih objekata, preostaje da se zameni još kotlarnica u „Narodnom pozorištu Užice“, za koju u upravi grada veruju da će biti konvertovana tokom naredne godine, s obzirom da se radi na tehničkoj dokumentaciji.

„Ostvariće se ušteda, svakako, samo se nadam da neće doći do poskupljenja cene gasa. Takođe, kao bivši sportista, mogu da kažem da će se ovim obezbediti bolji uslovi za treninge. Dvorana, koja inače važi za „ledenu“, sada će biti znatno toplija“, kaže direktorka „JP Veliki park“, Vesna Petrić.

Od Ministarstva rudarstva i energetike dobijeno je 25 miliona dinara, koliko će izdvojiti i grad, za mere energetske sanacije, koje pre svega podrazumevaju zamenu stolarije i postavljanje izolacije na stambenim objektima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.