Štiti leđa, greje kuću, leči reumu – čudesna vuna (VIDEO)

UŽICE, KRIVA REKA – Svaka kuća u zlatiborskom kraju, pored flaše rakije, ima vuneni prsluk i čarape. Vuna je jedan od najboljih izolatora – kažu da zimi greje, a leti hladi, pa se vunene čarape nose u njivu čak i po najvećim vrućinama. Kako bi runo bilo kvalitetnije, ovce moraju biti odgajane u najboljim uslovima, a onda se preradom dobija fina vuna koja se može nositi i na golo telo.

Vuna postoji od kad je veka. Ljudima je oduvek bio potreban ovaj materijal da se zaštite, a ovcama je šišanje neophodno da ne bi dobile razna oboljenja. Kako bi runo ovce postalo mekano klupko potrebno je da prođe nekoliko faza, a sve počinje šišanjem u proleće posle čega vuna dospeva u predionice.

Ovce
Foto: ZooMUE

„Kvalitet vune dosta zavisi od toga gde ovce spavaju i kakvu hranu jedu. Ako ovce spavaju u štali, onda je vuna kvalitetnija, ako ovce spavaju napolju ili dosta kisnu, vuna je dosta masnija i teža za obradu i šišanje“, rekao je vlasnik predionice Klupko Dragoslav Simić.

Ako je vuna mnogo masna onda ne može dobro da se obradi jer dolazi do kidljivosti, pa je prredionice ne prihvataju. Posle klasiranja, vuna se prska špikovim uljem koje zamanjeuje pljuvačku kako su to radile bake nekada.

“Tu se vuna prvo raščupava kako bi se usitnila, iznosi se I počinje proizvodnja. Imaju dve linije – vlačara I prevlačara, a zatim ide na predilicu”, dodaje Simić.

Posle fine prerade vuna dospeva kod pleteilja koje prave čarape, pape, prsluke i džempere. Za čarape se koristi tanja vuna,a za prsluke I pape deblja numeracija žice.

“Ispredena vuna ne sme da se razvlači, nego je onako mekana i lepa”, rekla je predilja Radinka Kovačević.

Zlatiborski kraj je poznat po tradicionialnim vunenim proizvodima, pa se nekada podrazumevalo da žena ume da plete.

“Jas am morala kod moje majke morala sve da znam da radim, pa I da pletem. Govorila je, ispleti nešto sebi nemoj da ti zebu noge, nećeš uvek biti mlada”, priseća se kroz smeh Kovačević.

Vuna je lak materijal, sa dosta šupljina, pa ne stvara vlažnost i znojenje, a onima koje vuna pecka, savetuje se da izaberu mekšu pri kupovini i uživaće dok je nose čak i na golo telo.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.