Stiglo 255 prijava za subvencionisanu nabavku kotlova

UŽICE – Iz lokalne samouprave smatraju da je i ove godine veliko interesovanje Užičana za subvencionisanu nabavku kotlova na gas za svoja individualna domaćinstva, kao jednu od mera kojima se utiče na smanjenje aerozagađenja. Oko 70 odsto je procenat prijavljenih u odnosu na očekivanja, ali se to može opravdati neizvesnošću zbog trenutne situacije izazvane ratom u Ukrajini, nestabilnim tržištem i cenom gasa.

Na konkurs grada i Ministarstva zaštite životne sredine za sufinansiranje mera smanjenja aerozagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora do sada je stiglo 255 prijava.

Od tog broja najviše prijavljenih je za nabavku kotlova na gas, 199 vlasnika porodičnih kuća i 29 žitelja u stambenim zgradama. Za nabavku etažnih šporeta i peći na pelet stigle su 23 prijave, dok je za novu meru, subvencionisanje nabavke toplotnih pumpi, interesovanje iskazalo njih četvoro.

Nakon objavljivanja Preliminarne liste korisnika sredstava i konačne liste privrednih subjekata, svi podnosioci zahteva koji se nalaze na Preliminarnoj listi obavezni su da u roku od 10 dana izaberu privrednog subjekta kod koga će izvršiti nabavku opreme i uređaja. Ponudu za nabavku uređaja sa tehničkim karakteristikama uređaja Komisiji dostavlja privredni subjekat.

Pelet
Foto: ZooMUE

Na osnovu liste izabranih privrednih subjekata, liste korisnika sredstava i dostavljenih predračuna sklapaju se ugovori između privrednih subjekata, grada Užica i građana, kojim se definišu međusobna prava i obaveze.

Ukupno raspoloživa sredstva podsticaja grada i Ministarstva zaštite životne sredine iznose 45 miliona dinara. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji dodeljuju grad i Ministarstvo zaštite životne sredine za finansiranje pojedinačnih projekata građana iznosi 50% od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om. Za nabavku kotlova na gas maksimalno učešće grada i Republike Srbije je do 100.000 dinara sa PDV-om po prijavi, do 100.000 dinara sa PDV-om po prijavi za kotlove i peći na pelet u sistemu grejanja i 70.000 dinara sa PDV-om za peći i šporete na pelet.

Maksimalno učešće grada i Republike Srbije je do 200.000 dinara sa PDV-om po prijavi za nabavku toplotnih pumpi.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.