Stefanova grla za ljubitelje konjičkog sporta na Tari (VIDEO)

TARA – Kao nekadašnji takmičar u konjičkom sportu Stefan Zarić odlučio je da na Tari svojim gostima ponudi mogućnost da se oprobaju u jahanju kroz predele ove planine. Klub je osnovao pre manje od pet godina, a u sopstvenoj ergeli ima 10 grla.

Stefan se konjičkim sportom bavi od 2006. godine, a svojevremeno mu je daljinsko endurans jahanje kroz prirodu bilo primarna disciplina. Smatra da je Tara posebno atraktivna za ovu vrstu sporta, zbog raznolikog reljefa.

„U suštini je najatraktivnije jahanje u prirodi. U zavisnosti od obučenosti gostiju, imamo šetnje sa manje iskusnim gostima i jahanje na otvorenom prostoru sa iskusnijima. Borovo brdo, jezero Jarevac, vidikovci Sokolarica, Crnjeskovo i Vranjevina su nam neka od najatraktivnijih mesta koje posećujemo“, kaže Stefan.

Upravo je ta raznolikost terena ono što je privuklo dve gošće iz ravničarskih krajeva, Unu i Ivu iz Pančeva.

„Ta promena terena nam je posebno zanimljiva. Ima livada, šuma, potoka, a neverovatni su nam vidikovci do kojih možemo doći konjima. Ovde su neki predeli kakve u Vojvodini ne možemo videti“, kažu Una Unčević i Iva Mioč.

Konjički turizam na Tari
Foto: ZooMUE

U svojoj ergeli Stefan ima različite vrste konja, koje osim boje razlikuje i temperament. Napominje da manje iskusni jahači uglavnom treba da koriste hladnokrvnije konje.

„Uglavnom imamo Anglo-Arape, koji su dovoljno temperamentni za iskusne jahače i daju pun doživljaj jahanja na otvorenom. Imamo i par mirnijih, engleske punokrvne, za svakoga po nešto“, dodaje Stefan

Među svojim grlima Stefan ima i konje drugih vlasnika, među kojima je i najmlađi član krda.

Šampion u ergeli na Tari
Foto: ZooMUE

„To je konj koji ima vlasnika, a kod nas je na smeštaju od šestog dana svog života, kada je ostao siroče. Inače se zove Šampion“, kaže Stefan.

Stefan napominje da je važno da posetioci koje zainteresuju konji ne precene svoje mogućnosti i da je dobra obuka jedan od glavnih preduslova bezbednog jahanja predelima Tare.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.