„Status prestonice kulture doprineće unapređenju društvenog života Užica“ (VIDEO)

UŽICE – Nacionalna prestonica kulture za 2024. godinu biće Užice. U gradu veruju da bi ovaj izbor mogao doprineti popularizaciji specifične kulturne ponude ovog dela Srbije, kao i unapređenju društvenog života.

Koncept je baziran na činjenici da je Užice prvi grad u Srbiji, a drugi na svetu u kojem je pokrenuta hidrocentrala. Projekat će obuhvatiti više programskih celina, koje će se uglavnom zasnivati na kulturnim posebnostima ovog dela Srbije, a njime bi grad trebao da dobije i nove kulturne ustanove.

„Grad će konačno dobiti muzej keramike, dečji kulturni centar, legat Ljubomira Simovića, biće rekonstruisana velika sala „Gradskog kulturnog centra“ i kuća akademskog slikara Mihajla Milovanovića u Ribaševini. Takođe, biće izrađen i projekat rekonstruckije gradskog trga“, rekla je gradonačelnica, Jelena Raković Radivojević.

Cilj organizatora je da se što više izađe u javni prostor i time u što većem broju sami građani aktivno uključe, a posebno je naglašeno sprovođenje aktivnosti na obezbeđivanju pristupačnosti za sve sadržaje osobama sa invaliditetom.

„Bila sam deo radnog tima koji je pripremao projekat. Planira se da 2024. godine na više destinacija u gradu bude omogućeno umetnicima da stvaraju svoja dela, poput prostora kod hidrocentrale, u Krčagovu, Zlakusi i još nekim mestima“, kaže akademski vajar Sofija Bunardžić, autor projekta „Keramika Zlakusa“.

„Trudićemo se da što više sadržaja realizujemo na zelenim površinama ili u parkovima, na nekim mestima sa kojima se naši sugrađani identifikuju. Naravno, ljudi koji dođu sa strane upravo će se na taj način upoznati sa Užicem i sa čuvenim Erama“, kaže direktor „Gradskog kulturnog centra Užice“, Filip Baralić.

Ministarstvo kulture i grad Užice obezbediće u ovu svrhu 490 miliona dinara.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.