Start ap centar u Užicu korak ka dobijanju tehničkog fakulteta? (VIDEO)

UŽICE – „Regionalni inovacioni start ap centar“ u Užicu formiran je 2020. godine. Za to vreme, okupio je 60 korisnika, odn. nešto više od 20 kompanija. Veruju da bi u budućnosti broj korisnika mogao biti znatno veći, s obzirom na sve veće interesovanje mladih za informacione tehnologije.

Korisnici ovog start ap centra bave se raznim informatičkim delatnostima – od izrade programa, izrade veb sajtova do rada na digitalnom marketingu. Kažu da im postojanje ovakvog prostora olakšava rad u velikoj meri.

„Tržište je u potražnji za tzv. remote pozicijama, koje daju mogućnost rada od kuće ili iz ovakvih centara, postojanje ovakvog mesta nama mladima veoma znači u našoj obuci,a li i poslovanju“, kaže jedna od polaznica.

U skladu s tim, veruje se da je ovo i jedan od načina da se mladi ljudi zadrže u zemlji.

„Ovo je sistemska promena, koja mladima omogućuje da iz svog grada izvoze usluge za ceo svet“, rekao je Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Užice.

Vlada je svojevremeno finansirala centar sa 50 miliona dinara, a veruje se da bi naredni korak bio osnivanje tehničkog fakulteta u Užicu.

„S razvojem infrastrukture u ovom kraju, profesori iz Beograda ili Novog Sada mogu biti ovde za nešto više od sat vremena“, rekao je resorni ministar, Nenad Popović.

Korisnici centra oformili su kompanije, a napravljeno je i udruženje programera Užica. U planu je da se formira centralno čvorište u Beogradu koji bi povezao sve centre u Srbiji.

You may also like...