Stari grad dobija novi izgled

UŽICE – Posle radova na kompletnoj konzervaciji donjeg, srednjeg i gornjeg grada, izgradnje dva sprata i rekonstrukcije kule na Starom gradu trenutno se izvode radovi završne faze na kazamatu gde se postavlja čelična konstrukcija i uređuje šetna staza sa vidikovcem.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Dragoljuba Stojadinovića, konačno Stari grad dobija novi izgled.

Stari grad
Foto: grad Užice

“Možemo da kažemo da se u ovoj fazi rekonstrukcije Starog grada radovi privode kraju. Od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u ovoj godini dobićemo sredstva za geomehanička ispitivanja za budući most, koji će povezivati magistralu i užičku srednjovekovnu tvrđavu. On će sam po sebi biti velika atrakcija i nadamo se da će posle njegove izgradnje svi turisti koji idu ka Zlatiboru, Tari Mokroj Gori ili Bosni i Herecegovini svratiti i posetiti Stari grad”.

Uz podsećanje da je u užičku srednjovekovnu tvrđavu do sada uloženo više od 60 miliona dinara, Stojadinović ističe da je grad uložio oko 16 miliona dinara, resorna republička ministarstva 35 miliona, a Američka ambasada osam miliona dinara.

Stari grad
Foto: grad Užice

“Pored Starog grada koji predstavlja biser i simbol grada Užica imamo i Hidrocentralu pod gradom, neolitsko naselje čije otvaranje će biti uskoro, zelenu stazu koji zajedno čine ogroman turistički potencijal. Narednih dana će biti aktivirani i ostali turistički sadržaji poput izdavanja bicikala, trotineta, kajaka i turističkog vozića.”

Užička tvrđava, generacijama koje dolaze svedočiće o periodu iz 1737. godine tokom koje su Austrijanci, boraveći u Užicu u vreme rata sa Turcima, crtežima i drugim podacima ostavili tragov o izgledu utvrđenja. Austrijanci su te podatke prilikom povlačenja poneli sa sobom, a u bečkim i berlinskim arhivima pronašao ih je poznati arheolog Marko Popović, na osnovu čega je i rađena rekonstrukcija Starog grada.

Izvor: grad Užice

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.