Stara semena sačuvana od nestanka (VIDEO)

UŽICE – Kada vidite šljivu madžarku ili paradajz volovsko srce onda znate da ste u zlatiborskom kraju. Kako bi se očuvale autohtone biljne i životinjske vrste osnovana je Banka starih semena Zlatiborskog okruga preko koje će organski proizvođači lakše doći do semena koja im trebaju.

Ako seme nije dobro ne možemo se nadati ni dobrim rezultatima, kaže Nenad Sunajko iz Užica. U njegovoj biblioteci semena nalaze se raznovrsne biljne kulture, 30 vrsta paradajza, začinsko bilje i cveće.

„Banka semena je tu kada izgubimo sortnost ili iz bilok og slučaja ostanemo bez određene sorte“, rekao je organski proizvođač Nenad Sunajko.

Banka je otvorena početkom aprila i do sada se radilo na sadnji i pravljenju baze podataka.

„Ko nema seme, može kod nas dobiti seme za početak. Ako dobije deset komada onda vraća 15 da bismo u sledećoj fazi mogli uključiti i druge ljude“, rekao je predsednik Centra za razvoj poljoprivrede Užice Organsko selo Borko Pavić.

Neke od najstarijih životinjskih rasa u Zlatiborskom okrugu su goveda buša, domaći brdski konj, pramenka i sjenička ovca koja je do skoro bila najugroženija.

„Trebalo bi da svaka lokalna samouprava izvrši mapiranje rasa koje su ugrožene na toj teritoriji a onda an osnovu toga podržati udruženja koja hoće time da se bave“, rekao je Ivan Gujaničić iz Eko agrara – opština Čajetina.

U narednom periodu planirana je i razmena semena sa bankama Slovenije, Makedonije i Grčke.

You may also like...