Stanovništvo Srbije će se do 2050. smanjiti za petinu

I dok Populacioni fond UN danas slavi rođenje osmomilijarditog stanovnika Zemlje, upozorava na tešku demografsku situaciju u centralnoj i istočnoj Evropi. Do sredine 21. veka stanovništvo Srbije će se smanjiti za 1,4 miliona ljudi ili za jednu petinu. Do 2041. godine skoro svaka četvrta osoba u Srbiji imaće više od 65 godina.

Iz Populacionog fonda UN upozoravaju da je potrebno preispitivanje populacionih politika u regionu.

Procentualno, najmanje stanovnika izgubiće Beograd

Procentualno, najmanje stanovnika izgubiće Beograd

Današnja prekretnica i dalji rast svetske populacije koja dostiže osam milijardi ne sme da potisne u drugi plan potencijalno ozbiljne posledice sa kojima bi se države sa sve manjim brojem stanovnika mogle suočiti, ako ne razmisle o načinu na koji se bave demografskim promenama“, saopštila je Florens Bauer, direktorka Regionalne kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za istočnu Evropu i centralnu Aziju.

Globalno gledano, rast stanovništva je značajno usporen i počeo je da se preokreće u sve većem broju država, većinom u centralnoj i istočnoj Evropi, gde su kombinacija migracija i niskih stopa fertiliteta uticale na smanjenje broja stanovnika.

Ako se ova situacija ne reši, mogla bi da utiče na budući razvoj ekonomija, infrastrukture i društva u celini, poručuju iz UN.

Do 2041. svaka četvrta osoba u Srbiji biće penzioner

Projekcije pokazuju da će se stanovništvo Srbije do sredine 21. veka veka smanjiti za 1,4 miliona ili jednu petinu. Do 2041. godine skoro svaka četvrta osoba u Srbiji imaće više od 65 godina.

Pad stanovništva će pogoditi celu državu, ali neće jednako pogoditi sve njene delove. Do polovine veka, najmanje će pogoditi Beograd koji će izgubiti 3,8 odsto stanovnika, dok će najviše izgubiti jugoistočna Srbija preko 40 odsto.

RTS,foto.Tanjug

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.