Stanojević: Država da učini da malina ostane srpski brend

BEOGRAD, IVANjICA: Nacionalni savet za maline neće određivati cenu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević i dodao da je tokom sastanka s malinarima dogovoreno da se problemi malinarstva rešavaju na strateški način.

 

Stanojević je za RTS naglasio da će država i ministarstvo posredovati u kriznim godinama za otkupnu cenu – kako bi se balans oko loše cene postigao dogovorom malinara i hladnjičara i poručio da država mora da učini sve da malina bude i ostane srpski brend.

„Mi smo juče imali sastanak s predstavnicima malinara Udruženja “Limska dolina” iz Prijepolja i iz Priboja, kao i sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača Užice, koji su okončali protest. Imali smo jedan dug razgovor. Dogovorili smo se da probleme malinarstva rešavamo ne na dnevnom nivou kada počne berba, već na jedan strateški način“, rekao je Stanojević.

On je, ipak, rekao da ne može da kaže kolika će biti cena malina jer je to stvar tržišta.

„Ono što smo se juče dogovorili i ono na čemu ćemo insistirati kod hladnjičara je da se ne utvrđuju dnevne, već akontne cene“, rekao je Stanojević.
Državni sekretar je istakao da država već sprovodi deset do 15 mera, kojima podstiče malinarstvo i uopšte voćarstvo.
On je dodao da Nacionalni savet za malinu neće određivati cenu.

„Nacionalni savet za malinu formiran je na zahtev pre svega proizvođača malina – njihovih udruženja. U njemu će pored ostalih biti i dva predstavnika ministarstva. Mi treba da izradimo strateški dokument gde ćemo prvo definisati aktuelnu situaciju koja se tiče proizvodnje i prerade malina i da praktično sledeće godine ne dolazimo u situacije u koju smo došli ne samo ove, već i prošle godine“, rekao je Stanojević.

Napomenuo je da će država i ministarstvo posredovati u kriznim godinama.

„Mi kao ministarstvo i država ćemo pomoći tako što ćemo posredovati kada su krizne godine što se otkupne cene malina tiče, da taj balans, te loše cene, zajedno podele dogovorom i jedna i druga strana, rekao je državni sekretar o mogućnosti rešavanja problema cena maline između malinara i hladnjičara“,kaže Stanojević.

Na zahtev malinara da se razbiju karteli hladnjačara, rekao je da nema dokaza za to i pozivao malinare da se udružuju.

„Što se tiče kartela, ja nemam dokaza za to. Malinare pozivam da se udružuju u udruženja, zadruge, da budu složni i da oni zajedno nastupaju jače i bolje, a da mi kao država pomognemo svojim podsticajima“, rekao je Stanojević.
Ipak, kaže da veruje da će doći do dogovora između malinara i hladnjičara.

„Te krizne godine se često događaju i oni nekako na kraju to izbalansiraju. Nikad niko ne bude zadovoljan, pogotovo proizvođači, ali ja ipak mislim da ove godine ipak neće biti tako crno kao što su pretpostavili pre neki dan“, rekao je Stanojević.

Tanjug

You may also like...