Stanisavljević: Poskupljenje vode opravdano (VIDEO)

UŽICE – Od 1. oktobra, račun za 14 kubika vode koliko potroši jedno prosečno domaćinstvo u Užicu zajedno sa kanalizacijom iznosiće 1143 dinara. Prema rečima gradskog većnika Ivana Stanisavljevića ova odluka je opravdana time što su troškovi povećanja proizvodnje vode znatno veći nego što su bili u prethodnom periodu.

Gradsko veće usvojilo je pedlog Javnog komunalnog preduzeća Vodovod za povećanje cene vode od  18 odsto.

„Sama fabrika vode je jedna od nasavremenijih, koristi određene metode koje višestruko povećavaju cenu vode nego što je to bilo ranije. Drugi razlog je taj što želimo da finansijska sredstva koja će ovo povećanje vode ostvariti uložimo u zamenu infrastrukture, odnosno dotrajale vodovodne mreže,kako bi se smanjio broj učestalih kvarova. Bitno je napomenuti da je prvo poskupljenje vode trebalo da bude 15 odsto u januaru, ali zbog pandemije korona virusa odloženo je kako se budžet građana ne bi dodatno opterećivao“, istakao je član Gradskog veća zadužen za javna preduzeća Ivan Stanisavljević..

Dosadašnja cena vode,tvrde nadležni, nije mogla da obezbedi dovoljno sredstava da bi moglo da se uradi bilo šta na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione infrastrukture. Kako kaže direktor JKP „Vodovod“ Duško Ljujić prilikom predlaganja poskupljenja gledali su da ne bude veliki udar na budžet potrošača.

„Svako domaćinstvo u Užicu troši prosečno 14 kubika vode na mesečnom nivou, sa ovim povećanjem to je 150 dinara više nego do sada po mesečnom računu. Smatramo da to nije veliki izdatak, a za Vodovod će značiti nekih dodatnih 30 miliona dinara koje će moći da se ulože u infrastrukturu vodovodne i kanalizacione linije . Cena koja je predložena i usvojena je u proseku nivoa cena koje su u sličnim vodovodima i gradovima“, rekao je Ljujić .

Prema rečima direktora Vodovoda, cena računa za komunalije sa poskupljenjem od 18 odsto u odnosu na gradove Srbije biće viša samo od cene komunalija u Čačku.

Stanovnici  Čačka za 14 kubika vode zajedno sa kanalizacijom za račun moraju da izdvoje 1009 dinara, a potrošači  u Loznici gde nema fabrika vode, već imaju samo bunare za ubacivanje hlora 14 kubika sa kanalizacijom plaćaju 1470 dinara.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.