Stanimir se bavi tetovažom od 16. godine (VIDEO)

UŽICE – Užički tatu majstor Stanimir Miličić ovim poslom bavi se od svoje 16. godine. Još kao dečak zainteresovao se za crtanje, a imao je privilegiju da mu taj hobi postane i posao.

Stanimir je svojevremeno sam izradio prvu mašinicu za tetoviranje, jer pre skoro 20 godina nije bilo dovoljno raspoloživih informacija o ovom poslu.

„Napravio sam mašinu i sa njom odradio prvu tetovažu. Od majke sam uzeo šuškave rukavice koje žene koriste za farbanje kose, igla mi je izlazila tokom rada i prskalo je svuda. Našao sam potom sezonski posao i od zarađenih para kupio prvu opremu, do koje je bilo teško uopšte doći“, kaže Stanimir.

Zanat je usavršio tokom boravka u Japanu, gde je savladao tebori, tehniku ručnog tetoviranja, koja važi za manje bolnu od tehnike rada mašinicom. Tom prilikom je radio upravo tebori tetoviranje na jednom meštaninu.

Smatra da je tetoviranje i dalje predmet predrasuda, pre svega kod starije populacije. Učestalo mišljenje je da se tetoviraju uglavnom „opasni momci“, ali njegova praksa govori potpuno suprotno.

Stanimir Miličić i tetoviranje
Foto. ZooMUE

„Berberin sam i uglavnom sam radio tetovaže zbog toga što privlače pažnju. Tu su brkovi, berberska lampa, makaze… Najbolnije je bilo raditi na palcu, jer je igla prelazila preko nokta“, kaže Aleksa, jedan od ljudi koji se tetoviraju kod Stanimira.

Ljude koji dolaze u studio uglavnom zanima stepen bola za određeno mesto koje bi tetovirali, a Stanimir kaže da postoji i razlika u debljini kože između različitih delova tela. Neke zahteve je odbijao, a imao je i slučajeva kada je morao da radi korekcije ili potpune prepravke tetovaža.

Tatoo studio Stanimira Miličića
Foto: ZooMUE

„Mladi nekada ni ne znaju šta hoće, pa posle nekog vremena dolaze da prepravljaju tetovaže. Ali, greše i stariji, uglavnom je u pitanju ime devojke sa kojom se potom raskine. Najneobičniji mi je bio zahtev čoveka koji je hteo da mu uradim viljuškasti mehaničarski ključ za odvijanje šrafova u prirodnoj veličini. Uradili smo to na vidnom mestu, verovatno je čovek mehaničar“, dodaje Stanimir.

Najduži proces tetoviranja bio mu je u Japanu i obuhvatio je četiri dana od po šest sati rada. Kaže da je malo lakše raditi na atletski građenom telu, jer je koža zategnutija. Najstarija osoba koju je tetovirao imala je 77 godina.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.