Stamatović:“Pozorište mladima daje razlog da ostanu u gradu“ (VIDEO)

UŽICE – Užičko narodno pozorište jedan je od dobitnika Sretenjskog ordena prvog stepena. Ova ustanova dobila je priznanje za doprinos kulturi Srbije, a povodom 160 godina od pomena prve izvedene predstave u gradu na Đetinji.

Ova nagrada pripada publici, kao i režiserima, glumcima, kostimografima i svima koji su godinama gradili reputaciju ove ustanove, istakao je direktor pozorišta, dodajući da je ovaj kolektiv imao sreće da dobije priznanje, ali će ga nositi u ime svih koji su bili i koji će doći.

„Uvek smo se borili da pridobijemo nove mlade sugrađane, da im damo razlog da ostanu u ovom gradu. Da im pokažemo zašto bi razmišljali drugačije od nekoga ko nema spoznaju toga šta je lepo, šta je pozorište, šta je književnost“, kaže direktor, Zoran Stamatović.

Značaj koji pozorište ima za Užičane potvrđen je i tokom prošlogodišnjeg festivala Bez prevoda, kada su karte rasprodate i pre objavljivanja repertoara.

„Uvek smo bili subverzivni i pronalazili način da se zajendo sa građanima borimo za prava čoveka. Zato ova nagrada nije samo pozorišna, već se tiče i svih grašana koji omogućavaju da postojimo i da se razvijamo“, izjavio je umetnički direktor, Nemanja Ranković.

Prema rečima direktora, upravo su članovi kolektiva najveći resurs ove ustanove.

„Lep je osećaj kada radiš u kući koja čvrsto grabi napred. Iza sebe imate plodonosan rad, a ostavljate mlađima nešto na ćemu će temeljiti svoj rad“, rekla je glumica, Divna Marić.

Pozorište se u Užicu razvilo polovinom 19. veka iz početnog teatralnog društva i gradskog čitališta, koje je pokrenuo okružni sudija, Stojan Obradović.

„Građani su tada pravili predstave, prikupljali dobrovoljna sredstva na njima i tako kupovali knjige za čitalište“, istakao je reditelj, Branko Popović.

Prva predstava odigrana u Užicu za koju se zna je Boj na Čačku, koju je 1862. godine u Kaljevića kući gledalo oko 100 građana.

„U tom trenutku ima 1700 Srba, a 5000 Turaka u gradu, a prikazuje se predstava koja govori o srpskoj pobedi. To pokazuje slobodarsku tradiciju ovog grada“, dodaje Popović.

Organizator Ljiljana Matić dodaje da nisu dozvolili ni da ih epidemija poremeti u radu, najavljujući nove predstave za prolećni period.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.