Šta za potrošače znači povećanje akciza za 8 odsto

Od danas su akcize na duvan, kafu, alkohol, benzin i dizel veće za 8 odsto. Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije navodi za RTS da će to opteretiti budžet stanovništva, ali posledično i privredu. Međutim, očekuje se da se u budžet na osnovu uvećanja akciza do kraja godine sliju četiri milijarde dinara, što će pomoći da se pronađe balans u budžetu.

U obrazloženju razloga za uvećanje akciza navodi se da se pre svega očekuje da se od derivata nafte i cigareta oko četiri milijarde dinara slije u budžet do kraja 2023. godine.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije navodi da povećane akcize znače veći trošak za one koji te proizvode kupuju, ali i da će uticati na privredu.

„Mi već vidimo pad prometa po maloprodajnim mestima gde se prodaje benzin, a verovatno će sa dodatnim rastom cena opet usporiti ta potražnja. To će svakako, na kraju, opteretiti i privredu“, kaže Stanić.

Ističe da država pokušava da nađe balans u budžetu koji je opterećen rastom troškova servisiranja dugova, zbog rasta kamatnih stopa na tržištu kapitala.

„Ali svakako je potrebno da se kroz ove akcije, ‘Bolja cena’ i ta jednokratna davanja iz budžeta, rastereti jedan deo stanovništva, ono koje ima najniže prihode. Samim tim, planirano povećanje prihoda na strani akciza biće raspodeljeno na troškove koji se povećavaju“, objašnjava gost Jutarnjeg programa.

Šta povećanje akciza donosi budžetu

Fiskalni savet u najnovijoj analizi upozorava da povećanje akciza ima recesivan uticaj na privredu, kao i da neposredno dovodi do rasta potrošačkih cena. I oni sumnjaju u to da će se prihodi povećati, jer će se ljudi automatski odreći nekih stvari, na primer, u konkretnom slučaju, smanjiće potrošnju goriva.

Stanić objašnjava da povećanje cene nekog artikla, ne znači automatski pad tražnje.

„Dakle, u kratkom roku to bi trebalo da dâ pozitivan rezultat na prihode u budžetu, iz prostog razloga što ne može tako lako da se promeni ta situacija. Dakle, kada se poveća cena, ne ide odmah istog momenta pad tražnje za tim proizvodima. S druge strane, u zavisnosti od toga koliko će trajati povećanje akciza, kada ono postoji, da li će, na primer, sledeće godine već biti i realan rast zarada, pa će samim tim onda moći da se pokrije taj dodatni trošak, to zavisi sada kako će se razvijati situacija u narednoj godini. Međutim, u ovom kratkom roku, u poslednjem kvartalu ove godine, svakako da će to imati pozitivan uticaj na prihode budžeta, kako bi se obezbedila sredstva za finansiranje ovih drugih stvari koje smo pomenuli“, ocenjuje Stanić.

Da li će veće akcize odmah poskupeti gorivo

Pumpa
Foto.ZooMUE

Litar evrodizela je već tri dinara bio skuplji ovog petka nego prethodnog. Posle današnjeg povećanja akciza, Stanić ocenjuje da nas čekaju više cene na pumpama.

„Više cene, to je pre svega bitno i stvarno a opet, s druge strane, treba da uvidimo i šta se dešava na tržištu energenata, konkretno nafte, ona je sada preko 90 dolara za barel, dakle kontinuirano raste u poslednjih nekoliko meseci. U junu je bilo između 70 i 75. To znači da je preko 20 odsto taj porast. S druge strane, problem je i sa dizelom na nivou Evrope, iz tog razloga je ta cena i viša. To su sve stvari koje utiču na to da i drugi proizvodi u maloprodajnim objektima kalkulišu cenu goriva i samim tim to je inflatorni pritisak“, kaže Stanić.

Međutim, kako dodaje, ostali faktori koji utiču na usporavanje inflacije su i dalje jači i samim tim nastavlja se usporavanje inflacije, za koju se očekuje da će na kraju ove godine biti oko 9 procenata.

„Opet, s druge strane, treba istaći da i dalje nastavlja da pada kupovna moć stanovništva koja će dodatno biti opterećena i ovim porastom, pre svega, goriva. Iz prostog razloga što je to nešto bez čega nije moguće zamisliti svakodnevnicu“, kaže gost Jutarnjeg programa.

Očekuje da inflacija bude jednocifrena na kraju godine.

„Dakle da padne na tih 9  ili 9,5 procenata, ali je bitna ta psihološka granica. Dakle, ukoliko padne na tu jednocifrenu cifru, a velika je verovatnoća da će se to desiti, to je dobar znak i za narednu godinu kada se očekuje da taj nivo bude prepolovljen do kraja 2024. godine“, kaže Stanić.

Da li zarade mogu da prate porast cena

Međutim, dodaje Stanić, kada govorimo o rastu tih cena, svakako da to ima uticaja i na finalne proizvode, koji rastu blago, ne više onom brzinom kao što su rasli, na primer, početkom godine.

„To nastavlja da smanjuje kupovnu moć stanovništva, imajući u vidu da zarade ne mogu da prate taj porast, posebno u onom delu stanovništva koji ima primanja ispod proseka, a to je oko 60 procenata naše populacije“, ukazao je Stanić.

Na pitanje šta znači povećanje akciza, koliko će to u vrednosti biti veće sledećeg petka kaže da ne može tačno da odgovori jer je to stvar koja će se, kako je rekao, proceniti na samom tržištu.

„Ne mogu vam tačno reći, to je opet stvar koja će se proceniti na samom tržištu imajući u vidu to, kada pogledate akcizu koja se povećava za 8 procenata, onda na taj deo akcize ide povećanje, dakle neće cena biti veća za 8 procenata, nego ono koliko akciza ima učešće u okviru ukupne cene, taj deo se povećava za 8 procenata“, objasnio je Stanić.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.