Šta je rebalans budžeta? (VIDEO)

UŽICE – Budžetom koji se planira krajem kalendarske, za narednu godinu, definištu se prihodi i rashodi. Rebalans budžeta se radi svake godine, i on predstavlja izmene osnovnog budžeta, usled okolnosti koje se dešavaju u realnom okruženju, objašnjava član Gradskog veća Užica za budžet i finansije, Miodrag Petković.

“Uvek je bolje kada lokalne samouprave imaju uvećanje prilikom rebalansa budžeta, što znači da se ono što je planirano za narednu godinu, bolje ostvaruje. Dakle, prihodi po raznim osnovama se uvećavaju i postoji mogućnost da se uveća budžet. Od Skupštine se porom traži odobrenje za šta će se po predlogu nadležnih organa, to uvećanje budžeta trošiti. Postoje situacije i da kada se budžet umanjuje, ukoliko ne ide ispunjenje planova onako kako je zamišljeno. Na svu sreću, mi u prethodnom periodu  nismo imali takvih situacija, odnosno, najčešće smo imali uvećanje budžeta, odnosno,  naši prihodi koje definišemo za budžetsku godinu, u toku godine su se još bolje ostvarivali, i onda smo izlazili pred Skupštinu grada sa predlozima za šta bi to moglo da se potroši, i uvek smo dobijali njihovu potvrdu.”  

Ne postoje ograničenja u broju rebalansa koji se rade u toku godine. Prirodno je da to bude nekoliko puta godišnje.

“Naša iskustva pokazuju, da smo radili dva do tri reabalnsa budžeta, gledajući realan okvir da to može da se realizuje. To ukazuje i da je osnovni budžet poprilično dobro planiran. Kada kažem da smo imali konstantno uvećanja kroz rebalans budžeta, ta uvećanja su se kretala od 10 do 15 odsto u toku godine. Imali smo situaciju da su nam se uglavnom bolje ostvarivali tekući prihodi, bilo da je reč o prihodnima po osnovu Poreza na dohodak građana, Poreza na zarade, bilo da je reč o boljem ostvarivanju prihoda  od Poreza na imovinu. Te uvećane prihode smo koristili najčešće za neke nove investicije, da se kroiguju planovi svih krosinika budžeta, jer jedna godina je duga i ne postoji način da se sve stoprocentno isplanira krajem prethodne godine za narednu godinu i jednostavno prirodno je da se neki planovi koriguju”, kaže Petković.

Budžet se kroz rebalanse, prema iskustvima  iz prethodnog perioda, uvećava u proseku od 10 do 15 odsto.

“U osnovi naš budžet ove godine je 4,5 milijarde dinara. Prošle godine smo krenuli sa osnovnim budžetom od 3,5 milijarde i rebalansima smo prešli četiri miljarde. Bitno je izvršenje po Završnom računu i to je okvir u okviru kog smo se kretali prethodnih godina. Najćešče smo rebalansima imali uvećanje od par stotina miliona dinara. Bez obzira koliko je to uvećanje budžeta, rebalans je prilika da se i manji poslovi isplaniraju, da se koriguju neke stvari, da bi se dobio pravni osnov za neke nove planove koji se jave u toku godine, koji možda ne moraju da budu u velikom u finansijskom iznosu,  ali su važni za našu lokalnu zajednicu i sve to rebalansom budžeta se upodobi.”

 Rast zarada i povećanje broja zaposlenih u jednoj lokalnoj samoupravi, pozitivno utiče na povećanje poreza i automatski na budžet grada. Petković objašnjava,da je prirodno, da se u toku godine rade dva do tri rebalansa gradskog budžeta.

Projekat “Odgovorne  lokalne  finansije  i  uključivanje  građana” podržava Švajcarska vlada, a sprovodi Helvetas Swiss Interooperation

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.