SSP : Zašto je ukinuta Služba medicine rada u Užicu?

UŽICE-Kako se navodi u saopštenju Gradskog odbora Stranke slobode i pravde posle 40 godina funkcionisanja u Užicu je zatvorena Služba medicine rada, koja je do sada obavljala delatnosti iz oblasti medicine rada i pružanja usluga izabranog lekara, uz svu potrebnu funkcionalnu dijagnostiku i u potpuno opremljenim, namenskim prostorijama. Četvoro lekara specijalista, koji su radili i pružali usluge za oko 7.000 pacijenata Užica i okoline, uz dodatno učešće u radu Covid ambulante, su prislino raspoređeni na pozicije lekara opšte prakse u Domu zdravlja. U svim ostalim gradovima i opštinama širom regiona i Srbije, nađena su rešenja i modeli da Službe medicine rada nastave da funkcionišu, sem u Užicu,ističu u saopštenju iz GrO SSP. 

„Gašenjem Službe i prilivom novih pacijenata je dodatno opterećen Dom zdravlja, gde na trideset lekara dolazi preko 40.000 pacijenata. Sama zgrada Doma zdravlja, pravljena pre više od 50 godina, postala je odavno neadekvatan i mali prostor, s gorućim problemom nedostatka opreme i s uskim hodnicima, koji su u stvari i čekaonice, za jedan grad od 80.000 stanovnika.  

foto.zoomue

I nezadovoljni su svi i svi su žtrve, prvo pacijenti, koji se ionako žale da zovu danima da zakažu pregled, čekaju ga mesecima i onda još satima da dođu na red, u gužvi i u prenatrpanim hodnicima. Sada im je adekvatna zdravstvena zaštita dodatno uskraćena, jer ako neće da plate specijalistički pregled u privatnim ordinacijama, upućuju se u Službu medicine rada u Požegu ili u Bajinu Baštu. Znači, dragi građani, ako nećete da platite, pravac na autobusku stanicu.  

Nezadovoljni su i malobrojni lekari, na koje spada hiljade i hiljade pacijenata, bezrazložna administracija i koji ne rade svoj posao za koji su završili specijalizacije i sticali višedecenijsku praksu, kao i medicinske sestre preopterećene zakazanim i nezakazanim pacijentima, kartotekom, davanjem terapija i previjanjima, tako da i ne stižu da se jave na telefon i odgovore potrebama pacijenata. 

I to sve u vreme covid epidemije i ponovnog povećanja broja zaraženih, sistem se dovodi do raspada, dok se građanima otežava pristup osnovnom ljudskom pravu – pravu na adekvatnu zdravstvenu zaštitu“,navodi se u saopštenju za javnost Stranke slobode i pravde u Užicu. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.