SSP: „Užicu neophodan sopstveni azil za pse“

UŽICE – Gradski odbor Stranke slobode i pravde izdalo je saopštenje u kojem se osvrće na problem sa psima lutalicama i ističe potreba za sopstvenim azilom, koje prenosimo u celosti.

„Zahtevamo od nadležnih organa lokalne samouprave grada Užica, da Užičanima saopšti koliko je njihovog novca uplaćeno u proteklih pet godina JKP-u “Naš dom“ Požega, za zbrinjavanje pasa lutalica i koliko je plaćeno građanima, kao nadoknada za ujede pasa lutalica. Podaci koje smo dobili o načinu “zbrinjavanja” pasa u navedenom javnom preduzeću, u protekloj godini su šokantni i najbolje govore sami za sebe. Tokom 2022. godine uhvaćeno je 536 pasa, vakcinisano, sterilisano i čipovano sedam, udomljeno sedam, vraćenih nula, uginulih 82, a uspavano je 419. U tom “prihvatilištu” za pse eutanazije se vrše ubrizgavanjem otrova T61 direktno u pluća, o čemu su već svedočili bivši radnici i aktivisti udruženja za zaštitu životinja, jer se ovaj problem ne pojavljuje po prvi put u javnosti i medijima.

Foto: ZooMUE

Na osnovu navedenog, pitamo nadležne grada Užica da li ovo mučilište za životinje u kome ne važe nikakva pravila, empatija ili zakoni o dobrobiti životinja, treba da plaćaju građani Užica iz svog džepa i na svoju sramotu. Užice kao centar Zlatiborskog okruga, trebalo je odavno da ima svoje, moderno prihvatilište i azil za napuštene pse i ovom prilikom pokrećemo tu inicijativu, uz napomenu da u funkcionisanje azila moraju biti uključeni predstavnici lokalanih udruženja za zaštitu životinja, udruženja ljubitelja pasa i pojedinci, koji mogu da doprinesu svojm znanjem, iskustvom i entuzijazmom. Budući užički azil može da postane odličan primer ne samo kroz adekvatno zbrinjavanje, već i kroz kampanje udomljavanja, sterilizacije ili odgovornog vlasništva, kao i rada na socijalizaciji i animaciji uz uključenje šire zajednice. 

Novca u budžetu ima, a dopunska sredstva će se ostvariti i uštedom i raskidom saradnje sa ozloglašenim JKP “Naš dom” iz Požege kao i smanjenjem plaćenih nadoknada za ujede pasa lutalica. S druge strane pomoć se može dobiti i kroz inostrane fondove. Postavljamo pitanje takođe šta se desilo sa 1.378.145,00 evra dobijenih od EU, za kampanju za „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“, koju je trebalo da sprovodi Uprava za veterinu, jer po stanju u prihvatilištima, ne vidimo da se novac namenski troši, niti su građani o kampanji obavešteni. Odgovor je više nego jasan, ova vlast sa svojim nestručnim i nemotivisanim kadrovima nije sposobna da reši bilo kakav problem, država je pretvorena u mučilište kako za ljude tako i za životinje i svi problemi su prepušteni stihiji i savesti pojedinca, bez ikakvih drugih pravila, protokola ili zakona“, navodi se u saopštenju.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.