SSP Užice u kampanji za besplatne udžbenike i otvaranje azila za pse

UŽICE-Stranka slobode i pravde Užice poziva građane, da se uključe i daju svoj potpis za finansiranje besplatnih udžbenika iz gradskog budžeta od septembra školske 2023/2024. i za otvaranja azila za pse u Užicu. Peticije građani mogu potpisati svakog radnog dana od 10 do 14 časova u kancelariji stranke Slobode i pravde Tržni centar “Pariz”,II sprat, kancelarija br.4. ili na štandu stranke .

„Ovo su dve vrlo bitne incijative od javnog značaja i sigurni smo da će nas građani podržati u našoj nameri da školarci dobiju besplatne udženike i da otvorimo azil za pse u našem gradu, što je civilizacijska tekovina.
Školovanje je besplatno samo na papiru, a u realnosti za kupovinu udžbenika potrebno je izdvojiti od 9000 dinara do čak 20.000 dinara za đake osmog razreda, što je ogroman trošak za osiromašene građane, tako da nije redak slučaj da roditelji uzimaju kredite da bi opremili decu za školu, što samo po sebi dovoljno govori u kakvoj državi živimo. Ako novca ima za promašene projekte, rekonstrukcije koje godinama kasne, izrade studija i strategija čiji akcioni planovi nikada ne zažive, nameštene javne nabavke i preplaćene projekte mora imati i za naš najvažniji resurus, a to su deca i obrazovanje, jer je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost jednog grada i nacije. Istovremeno, užički učenici su diskriminisani u odnosu na
grad Beograd, jer se njima besplatni udžbenici obezbeđuju, Iako je prosečna plata Beograđana znatno viša od naših sugrađana.

Prema raspoloživim podacima , na teritoriji grada Užica ima 5 252 osnovca i ako uzmemo prosečnu cenu od 13 000 dinara za komplet udžbenika to bi iznosilo 68. 276. 000. 000 dinara, ukoliiko bi se kupovali udžbenici svake školske godine. Međutim, s obzirom da se udžbenici biraju svake četvrte godine, izdvajanja iz gradskog budžeta ostalih godina bila bi niža. .
Prema zakonu o veterinarstvu lokalna samouprava je dužna da na svojoj teritoriji organizuje zoohigijenu i prihvatilište za životinje. Tu vrstu usluga do sada je za grad Užice vršilo, na nacionalnom nivou ozloglašeno JP “Naš dom“ Požega, koje je postalo simbol mučillišta i stradanja životinja je samo npr. tokom 2022. godine tu uspavano 419 pasa, a za finasiranje je grad Užice je za zadnje dve godine izdvojio skoro 15 miliona dinara, plus novih 6 miliona za tekuću godinu. Kao nadoknada građanima za ujede pasa lutalica za zadnje dve godine izdvojeno je preko 44 miliona dinara , a za tekuću je opredeljeno dodatnih 25 miliona, što je više nego dovoljno za izgradnju i funkcionisanje našeg, užičkog azila koji može da postane dobar primer ne samo adekvatnog zbrinjavanja već i mesto pokretanja kampanja udomljavanja, sterilizacije ili odgovornog vlasništva i rada na socijalizaciji i animaciji, uz uključenje šire zajednice i mladih ljudi, ljubitelja životinja“,navodi se u saopštenju Gradskog odbora SSP-a.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.