SSP Užice: Poražavajući rezultati popisa

UŽICE – Gradski odbor Stranke Slobode i pravde u Užicu, saopštio je da su preliminarni rezultati najnovijeg popisa 2022. godine za Grad Užice porazni i najbolje oslikavaju crnu deceniju vladavine SNS-a.

“Tako Grad Užice zajedno sa Sevojnom, prigradskim i seoskim mesnim zajednicama, prema najnovijim rezultatima ima ukupno 70.172 stanovnika, dok je prema popisu iz  2011. godine taj broj iznosio 78040, znači 7868 stanovnika manje.

Međutim najporaznija je slika samog grada, jer u Užicu prema rezultatima najnovijeg popisa sada živi 63.702 stanovnika, dok nas je 2011. godine bilo 70.939, znači 7237 stanovnika manje, što po prvi put u istoriji pokazuje da je najviše stanovnika napustilo samo gradsko jezgro i urbanu sredinu, a da je migracija slabija u ruralnim sredinama, jer stanovništvo tih područja bar ima obezbeđenu hranu i mnogi su i zaposleni u gradskim i prigradskim pogonima, dok je gradsko stanovništvo prepušteno samo sebi.

Brže, jače, bolje sa nama i rezultat 7.868 stanovnika manje je transparent, koji treba staviti na zgradu lokalne samoprave da se vidi proizvod njihovog desetogodišnjeg rada. Rezultati popisa pokazuju da je i završen talas doseljavanja iz manjih, ruralnih sredina i iz Priboja i Nove Varoši, koji su uveliko promenili sociološku i kulturološku sliku Užica. Njihovo doseljavanje je do sada, bio način da grad nadomesti gubitak primarnog stanovništva koje se odseljavalo ili u Beograd ili u inostranstvo u potrazi za boljnim životnim uslovima i poslom.

Sada smo, kao grad bez perspektive postali i njihovo privremeno boravište i odskočna daska za veće centre, kao mali gradovi na Divljem Zapadu, gde se kolonisti snadbeju namirnicima i idu dalje. Užice je odavno izgubilo svoj razvojni put, prestali smo da budemo centar koji nudi nikakvu poslovnu, obrazovnu ili kulturnu perspektivu, a nestaćemo kao grad, ako se sada i pod hitno ne preuzmu mere i političke promene u cilju da se od grada napravi pristojno i perspektivno mesto za dostojanstven život stanovnika u XXI veku. Tu onda pogubnoj ulozi SNSa  nema mesta, jer su pokazali da nisu sposobni i dorasli izazovu upravljanja gradom i da pod njima neće ostati niko, ni pod čuvenu Tarabićevu šljivu da sedne,” navodi se u saopštenju užičkog odbora SSP-a.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.