SSP Užice: Da li je ovo početak kraja trga kakvog poznajemo

UŽICE-Radovi na obnovi fasada na Trgu partizana u Užicu pretvorili su se u promenu izgleda trga koji se oduvek smatrao primerom vrhunca moderne arhitekture,tvrdi se u saopštenju za javnost Gradskog odbora Stranke slobode i pravde.

foto.ssp uzice

„Užičani se pitaju ko je odobrio radove i promenu boje fasada, zašto se radovi ne sprovode na način da očuvaju celovitost ove jedinstvene urbanističke celine i zašto se sanacija ne izvodi prema origanalnom dizanu koji uključuje i jedinstvenu boju fasada svih okolnih zgrada na trgu. Da li je ovo početak kraja trga kakvog poznajemo? Da li su sledeći koraci nadgradnja pomenutih zgrada, zatvaranja, probijanja ili spajanja terasa i novi pokušaji uzurpacije pripadajućih prostora ove jedinstvene celine, sve mimo zakona i osnovnih urbanističkih i estetskih kriterijuma.

Decenijama je trg, kao kulturno dobro od javnog značaja, odolevao pokušajima intervencija i promena. Ceo prostor znalački je projektovan kao pokretač urbanog, gradskog života, građen kao društveno javni centar u čijem sastavu se pored samog popločanog trga nalaze i pozorište, bioskop, biblioteka, Pošta, Robna kuća, Narodna banka, Gradska kafana sa fontanom, prostor u kom je trebalo da bude Gradska Galerija, Arhiv. Užičanima je stalo da se očuvaju kulturna dobra njihovog grada i zahvaljujući informacijama koje je GrO SSP Užice dobio od građana, uspeli smo prošle godine da podignemo javnost i zaustavimo zatvaranje jednog od prolaza i pretvaranje tog dela trga iz javnog u privatno vlasništvo“, navodi se u saopštenju za javnost Gradskog odbora SSP Užice.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.