Srušena kuća Ljubomira Stojanovića (video)

UŽICE-Kuća akademika Ljube Stojanovića je srušena,jer nijedna institucija u gradu nikad nije podnela zahtev da  kuća dobije  zaštitu države.

kuca lj

„Dozvolili smo da se objekat uruši i kasno smo postali svesni do čega je naš nemar doveo.Nismo imali 400-500 hiljada evra da kuću otkupimo od vlasnika,zato da će sada na njenom mestu biti izgrađen stambeno-poslovni objekat“, reako je gradonačelnik Tihomir Petković na konferenciji za novinare.

 

Ljubomir Stojanović je svoju rodnu kuću poklonio gradu ,koji ju je 1935.godine prodao .
Zoran Despić, načelnik Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove istakao je da objekat nije imao arhitektonsku, ni kulturnu, već samo istorijsku vrednost.
“ Kuća je u ranijem periodu bila deo ambijetalne celine Slanuša. U elaboratu koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, deo Slanuše je izbačen iz zaštite i nije smatran za celinu koja ima vrednost kojoj treba zaštita. Još 2012. je Zavod za zaštitu spomenika dao saglasnost za idejno rešenje za izgradnju objekta an tom mestu“ rekao je Despić.

Gradska uprava uslovila je investitore da tabla koja se nalazila na kući mora biti stavljena i na novoizgrađeni objekat kao podsećanje da je tu rođen i živeo Ljuba Stojanović. 

Gradonačelnik Tihomir Petković istakao je da će ove godine  biti objavljena sabrana dela Ljube Stojanovića, a postoji ideja o muzejskoj postavci ovog znamenitog  Užičanina.
„Pokušaćemo da se dogovorimo sa vlasnicima da u prostoru budućeg stambeno-poslovnog objekta  zakupimo deo  u kojem će biti neka vrsta muzeja posvećena liku i delu Ljubomira Stojanovića“,rekao je Petkovć.

 

Akademik Ljubomir Stojanović (1860-1930) filolog i istoričar po obrazovanju,izdavač Vukovih dela i Miroslavljevog jevanđelja , dva puta je bio predsednik Vlade i u više navrata ministar prosvete i crkvenih dela. Zapamćen je kao najmoralniji političar u srpskoj istoriji.  Formirao je i Zadužbinu za istraživanje srpskog jezika.

 

Jedna ulica u Užicu nosi njegovo ime.
ZooM
 
 
 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.