Srušen dimnjak nekadašnje fabrike Cveta Dabić (VIDEO)

UŽICE – Radnici Jedinstva danas su srušili dimnjak nekadašnje fabrike Cveta Dabić. Dimnjak je bio simbol grada i ove fabrike koja je nastala na temeljima prve užičke Tkačke radionice koja je bila početak industrijalizacije užičkog kraja.

Tkačka radionica počela je sa radom u maju 1901. godine odmah nakon izgradnje hidrocentrale na Đetinji, a posle Drugog svetskog rata dobija naziv po narodnoj heroini Cveti Dabić.

Fabrika je imala i obdanište, kao današnje savremene kompanije, pa je radnik dolazio na posao bez ikakvih briga.

Skoro da nema kuće u Užicu koja i danas ne poseduje čuvene peškire Cvete Dabić, a za kvalitet proizvoda znalo se širom sveta.

U vreme najvećeg poslovnog uspona u fabrici radilo je više od 2500 radnika koji su dobijali i stanove. Devedestih godina fabrika menja ime u „Froteks“ i broj radnika se značajno smanjuje, a ubrzo firma odlazi pod stečaj čime je završeno zlatno doba užičke tekstilne industrije.

Fabrika je proglasila bankrot 2006. godine, a vlasnik prostora koji zahvata površinu od jedan hektar postalo je užičko „Jedinstvo“. Simboli nekadašnje fabrike ostaće na fotografijama i u arhivama kao sećanje na jednu epohu užičke istorije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.