Srpsko tržište dobro snabdeveno svim vrstama goriva, cene ostaju pod nadzorom države


Srpsko nafno tržište je dobro snabdeveno svim vrstama goriva. Resona ministarka kaže da se sa Udruženjem naftnih kompanija i NIS-om dogovorila da svi doprinesu očuvanju tržišne stabilnosti.

Pumpa
Foto.ZooMUE

Cena dizela, kaže, biće pod nadzorom, kako bi se izbegao negativan uticaj rasta akciza.

„Cilj nam je da može samo da dođe do smanjenja cena, ali ne i do povećanja. Da ostanu stabilne naravno, a ukoliko na tržištu dođe do pada cena, da se onda snižavaju. Nafta i gorivo jako utiču na inflatorne pritiske. Cilj nam je da inflaciju držimo pod kontrolom i da zaštitimo standard građana“, ističe ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Dizel gorivo je i najprodavanije na pumpama u Srbiji, a jesenja setva i zimski period povećavaju potrošnju.

Stručnjaci očekuju da država i posle oktobra nastavi da ograničava cenu.

Pumpa
Foto.ZooMUE

„U suštini, pokazalo se da je država zadovoljna sa ovom kontrolom cena. Pritom, država kontroliše samo jednu vrstu benzina i jednu vrstu dizela. Ostali derivati su na slobodnom tržištu, tako da naftne kompanije mogu da uslovljavju i svoje poslovanje“, kaže urednica portala „Energija Balkana“ Jelica Putniković.

I cena sirove nafte na svetskim berzama ove sedmice konačno je počela da pada. Barel je sa 95 dolara skliznuo na oko 85 dolara. Dodatno, i Rusija je delimično ukinula zabranu izvoza dizela kojeg na evropskom tržištu od septembra nema dovoljno.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.