Srpski kolač od šljiva (VIDEO)

SIROGOJNO – Prvi srpski kolač bio je kolač od šljive, poslastica koja se na selima služila samo u posebnim prilikama. Danas bi bio skoro zaboravljen da nema pojedinaca koji, sa željom da nastave negovanje tradicije svog kraja, prave upravo ovu neobičnu i zdravu poslasticu.

Najstarija zlatiborska poslastica pravi se od šljive madžarke, koja raste samo na ovim prostorima pa se može reći da je to od davnina specijalitet ovog kraja. Priprema nije toliko komplikovana, ali proces sušenja traje i do mesec dana.  

„Skuva se gust pekmez od šljiva, doda se vrlo malo šećera i pri samom kraju desetak kašika projinog brašna koje pomaže da se kolač brže osuši“, objašnjava Ana Dabović koja već godinama pravi ovaj specijalitet u Sirogojnu kaže da su turisti oduševljeni.

Ana je članica Saveza seoskih žena opštine Čajetina, a kolačiće, koji su bili nezaobilazni deo lepšeg odrastanja nekadašnjih generacija, počela je da pravi devedesetih godina. Kada se završi proces sušenja, uglavnom na promajnom mestu, pakuje se i spreman je za prodaju.

„Da bi se dobro osušio potrebno je oko mesec dana“, dodaje Ana i ističe da se nekada spremljeni kolač sušio na krovu kuće jer bi se crep zagrejao i kolač bi se ravnomerno osušio, a tada je nekvarljiv i rok upotrebe mu je neograničen.

Služen je samo u posebnim prilikama – za Badnji dan, za Božić, a etnolog i direktorka Muzeja u Sirogojnu Svetlana Ćaldović Šijaković kaže da kolač ima zanimljivu istoriju.

„Ove se često čuju priče da su ovaj kolač koristili i vojnici u Prvom svetskom ratu kako bi preživeli i ostali na nogama, jer je kolač mogao dugo da traje i nije se kvario“, objasnila je direktorka Muzeja u Sirogojnu.

Godišnje se u Sirogojnu proda oko 3000 kolačića, a turisti su oduševljeni jer je reč neobičnoj poslastici. S obzirom na to da je u poslednje vreme sve više zagovornika zdrave ishrane ovaj kolač je uvek siguran i dobar izbor, a oni koji su ga probali uvek se vraćaju po još.

You may also like...