Srpski junski dani u Vankuveru

VANKUVER-Početkom ovog meseca održana je zajednička letnja proba za Božićni koncert, srpske folklorne grupe Kalemegdan iz Los Anđelesa i domaćina SKUD-a Zavičaj iz Vankuvera.

vankuver

Koreografski par Isidora i Dragan Markovic, već afirmisani i poznati u Kandi i Americi, uspeli su da prevaziđu razdaljinu i da zbliže srpsku omladinu i decu iz Vankuvera sa  vršnjacima iz Los Anđelesa.
Zajedno, od najmlađih do najstarijih, igrom, pesmom, osmehom, u prepunoj sali, proveli su sve posetioce  kroz predele lepe Srbije, od Leskovca do Obrenovca, od Krajišta do Lepenice, od Kobišnice do Ponišavlja. 
Na kraju programa uz gromoglasni aplauz pozdravljen je unos srpske zastave, koja je označila početak igara iz Vranja, prvog ansambla iz oba grada.
 – Samo na ovaj način možemo da sačuvamo i ostavimo deci u nasleđe našu kulturu, običaje daleko od Otadžbine a to je kroz igru, pesmu i međusobno druženje – rekle su Irena Petrović i Mira Babić, predstavnici roditelja i dece folklorne grupe Kalemegdan.
Na kraju programa domaćin i koreograf Dragan Marković, zahvalio se gostima i posetiocima, deci, roditeljima, a onda na iznenađenje svih prisutnih sva deca su mu potrčala u zagrljaj, njih oko četrdesetoro. 
Trenutak kada suze radosnice postaju ponos, kada se obrazi zarumene, kada opanak i kanica podsete na livade, kada srpska zastava zavijori, kada su svi jedno, kada se sjedini igra i pesma, tada se Srbi prepoznaju ma gde bili rasuti po svetu.
 Srpska omladina iz Los Anđelesa i Vankuvera, obećala je da ce nastaviti da igraju, pevaju, druže se, uz poruku “ Kalemegdan je u Zavičaju“.
 Daša Stašić

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.