“Srpska priča” večeras u Bajinoj Bašti

BAJINA BAŠTA – Turistička organizacija “Tara-Drina” u saradnji sa Ustanovom „Kultura“ i Nacionalnim parkom Tara, u utorak, 14. novembra, od 18 časova, u Centru za posetioce NP Tara, organizuje predavanje „Srpska priča“ – osvrt na srpsku istoriju XX veka istoričara dr Nemanja Devića.

Nemanja Dević je istraživač-saradnik u Institutu za savremenu istoriju, doktorirao je izučavajući istoriju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu. Objavio je više od 20 naučnih radova u kojima je uložio ogroman trud u borbi protiv istorijskih falsifikata i nametnutih narativa.

Dević je i autor izložbe „Junaštvom u slavu, srpski vojnik u Prvom balkanskom ratu“, koja je tokom 2012. i 2013. godine bila postavljena u više gradova, kao i u Velikoj galeriji Doma vojske u Beogradu. Sarađivao je na izložbi „U ime naroda, represija u Srbiji 1944–1953“, autora Srđana Cvetkovića, koja je bila postavljena u Istorijskom muzeju Srbije 2013. godine, a kasnije je premeštana širom zemlje.

U sklopu predavanja Dević će promovisati svoju knjigu “Srpska priča”, a uvodnu reč održaće Željko Marković, direktor regionalnog Istorijskog arhiva iz Užica.

Predavanje i promocije knjige se održavaju u sklopu obeležavanja državnog praznika čiji zvanični naziv je “Dan primirja u Prvom svetskom ratu” i koji se praznuje svakog 11.novembra.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.