Sredstvima Evropske unije do višeg stepena energetske efikasnosti (VIDEO)

UŽICE – Rekonstrukcijom zgrade Narodnog pozorišta Užice znatno je smanjena potrošnja mazuta i električne energije čime je ublažen i štetan uticaj na životnu sredinu, a prostorije su toplije i za gledaoce i za glumce. Projekat energetske efikasnosti ukupno je koštao 225 hiljada evra, Evropska unija izdvojila je 150 hiljada, a ostatak je finansiran iz budžeta Grada. U planu je konverzija kotla na mazut i rekonstrukcija grejanja kako bi zgrada bila potpuno energetski efikasna.

Hol Narodnog pozorišta u Užicu više nije hladan za gledaoce koji čekaju u redu za predestavu, a glumci su nakon rekonstrukcije zgrade dobili topliji i prijatniji prostor za probe i izvođenje predstava.

Narodno pozorište
Foto ZooMUE

„Znatno manja potrošnja mazuta je bila u prethodnom periodu, 20 odsto manja nego u istom periodu ranijih godina. Samim tim komfor je veći, a samim tim prijatniji osećaj za rad i boravak“, rekao je direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović.

Ukupna vrednost projekta je 225 hiljada evra od čega je Evropska unija finansirala 150 hiljada, a ostalo iz budžeta grada Užica. Ušteda električne energije u prvoj godini je blizu 10 procenata.

„Rekonstruisan je hol odnosno atrijum pozorišta, zamenjena je stolarija kako kancelarijskog dela tako i samog hola, odrađena je termoizolacija i hidroizoilacija na terasi i kula sa tri strane, osim južne koja je okrenuta prema Trgu“, rekla je Gradski većnik za zaštitu životne sredine Nada Jovičić.

Autentičan izgled zgrade Narodnog pozorišta morao je ostati nepormenjen jer je deo ambijetntalne celine Trga partizana i pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo.

„S obzirom na materijale koji su korišćeni na fasadi, a projekat obuhvata energetsku efikasnost objekta, nisu sve fasade mogle biti termoizolovane nego samo deo severne fasade i kule objekta“, rekla je tehnički direktor Narodnog pozorišta Užice Marijana Zorzić Petrović.

Kako bi se postigla stopostotna energetska efikasnost i samnjilo štetan uticaj na životnu sredinu potrebno je uraditi konverzijiu kotla na mazut.

„Mi smo sa neke F klasifikacije uspeli da dodđemo do D. Cilj nam je da dođemo do A ili bar B klasifikacije u energetskom pasošu“, zaključio je Stamatović.

Cilj grada je da u najskorije vreme izvrši konverzijiu kotlarnice i rekonstrukciju grejanja za šta je potrebno obezbediti veću količinu novca, zbog čega Grad čeka nove javne pozive ili donaciju Evropske unije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.