Srednjovekovna nekropola na graničnom prelazu Gostun (VIDEO)

BRODAREVO – Radovi na proširenju terminala na graničnom prelazu Gostun uslovili su neophodna iskopavanja i konzervatorske radove na obližnjoj lokaciji srednjovekovnih nadgrobnih spomenika. Radovi, koje finansira Uprava carina, odnose se na otkrivanje i premeštanje otkrivenih skeleta sa lokacije koja će obuhvatiti radove.

Ovaj lokalitet poznat je još od sredine prošlog veka, ali do sada na njemu nije bilo većih istraživanja. Groblje datira iz poznog srednjeg veka, tj. 14. ili 15 veka.

„Na istoj lokaciji postoje različiti tipovi spomenika. Pored klasičnih sanduka od krečnjaka, postoje i amorfne ploče od druge vrste kamena, kao i ploče sa po dva usadnika pored glave i nogu“, kaže Vojkan Milutinović, konzervator iz Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo.

Do sada je evidentirano 29 pronađenih skeleta, od kojih neki pokazuju natprosečnu visinu za ljude te epohe, višu od 1,80 metara.

„Postoje još neki skeleti koji se naziru. Nekropola je brojala 18 spomenika, ali smo obuhvatili i spomenike koji su izvan obuhvata izgradnje, kako bismo stekli uvid o kolikoj nekropoli se radi. Otvorili smo oko 30 spomenika, ovo je jedna od najvećih nekropola u Polimlju. Grobovi su hrišćanski, od grobnog inventara našli so samo delove nošnje i dugmad, a od ukrasa ima kovanog novca“, dodaje Milutinović

Osam spomenika izmešteno je sa prvobitnog položaja na obližnju lokaciju kod graničnog prelaza, gde će biti trajno izloženi. Pronađeni skeleti biće otpremljeni na detaljnu antropološku analizu.

„Skeleti će se naći na analizi u Beogradu, a potom će se dopremiti u muzej u Prijepolju, gde će biti pohranjeni u depou, u specijalnim kutijama“, rekla je Tijana Pušica, arheolog Muzeja u Prijepolju.

Nekropola iz srednjeg veka na Gostunu
Foto:ZooMUE

Čitavo Polimlje bogato je srenjovekovnim spomenicima, od sakralnih objekata do starih utvđenja i stećaka.

„Nekropola u Hrtima kod Prijepolja je pod zaštitom UNESCO-a, gde postoji donje i gornje groblje. Broji ukupno 81 spomenik i od izuzetnog je značaja za ovaj kraj“, dodaje Pušica.

Postojanje nekropole ovog obima na nagoveštava da se na ovom području nalazilo naselje, za koje se pretpostavlja da je nekadašnja karavanska stanica na putu iz primorja ka unutrašnjosti Srbije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.