Srednjoškolci i studenti na letnjoj praksi u okviru dualnog obrazovanja (VIDEO)

POŽEGA – Sistem dualnog obrazovanja u Požegi je započeo nekoliko godina pre nego što je ta praksa zaživela u čitavoj Srbiji. Određeni broj srednjoškolaca, ali i studenata, u tamošnjim firmama sprovodi letnju praksu, a među njima su i inostrani studenti Beogradskog univerziteta.

Pre četiri godine, Nikola Đorđević započeo je praktičnu obuku u Inmoldu. Danas je zamenik mentora praktične nastave u ovoj kompaniji.

„U drugoj godini srednje škole sam došao ovde. Svideo mi se posao, taj deo oko mašina, pa sam ostao ovde. Mnogo mi je pomoglo to što sam naučio tokom obuke ovde, jer sam sad praktično samostalan u svom poslu“, kaže Nikola.

Letnju praksu u Inmoldu sprovode kako učenici požeške Tehničke škole, tako i studenti nekoliko univerziteta.

„Na fakultetu je više teorija, pa sam htela da prođem praksu pre odlaska na master studije. Najpre na ručnim mašinama, a zatim i na univerzalnim mašinama ili na CNC mašinama“, kaže jedna od studentkinja.

Među Nikolinim učenicima je i student Mašinskog fakulteta u Beogradu, Harold Kumahor, iz Togoa.

„Prijavio sam se na praksu onlajn, inače sam stipendista države Srbije. Požega mi svidela više od Beograda, jer je mirnija i želeo bih da u Srbiji nađem posao“, kaže Harold.

Letnja praksa u Inmoldu
Foto: ZooMUE

Učenici kojima ovo nije prvo leto na praksi već su u velikoj meri osposobljeni za rad, ističu u Inmoldu, verujući da su time sebi obezbedili buduće radnike.

„To je obostrani interes, tako da radimo u pravcu da deci podarimo znanja i veštine, ali i da im obezbedimo adekvatnu novčanu naknadu za njihov boravak u našim pogonima tokom leta“, kaže mentor praktične nastave, Tomislav Miletić.

Polaznici praktične nastave, osim boravka u fabričkom pogonu, biće u prilici i da tokom leta pohađaju stručne seminare.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.