„Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“ (VIDEO)

UŽICE – U okviru obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu u „Gradskom kulturnom centru Užice“ otvorena je izložba pod nazivom „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, autora Aleksandra Erdeljanovića i Božidara Marjanovića.

Jedan od autora, Aleksandar Erdeljanović, upravnik arhiva Jugoslovenske kinoteke, kaže da je period koji prethodni stvaranju Kraljevine Jugoslavije u kinematografskom smislu skoro potpuno nepoznat, iako je Beograd među prvih 10 gradova na svetu u kojima su prikazivani filmovi braće Limijer, a prvi igrani film u Srbiji snimljen je 1911. godine.

Izložba u GKC povodom Dana primirja
Foto: Printscreen

„Ovo je jedna od najlepših i najkompletnijih izložbi koje je Jugoslovenska kinoteka priredila u poslednjih desetak godina. Šest meseci smo Boža Marjanović i ja istraživali po arhivima. Pronašli smo mnogo toga o čemu se ranije nije ništa znalo. Izložba ima tri segmenta – prvi se tiče hronologije, sva snimanja na mestima u kojima su boravili Srbi tokom rata smo popisali po godinama. Dva manja segmenta vezana su za Srbe u drugim kinematografijama u tom dobu, o čemu se kod nas malo zna“, kaže Erdeljanović.

„Na ovoj obimnoj izložbi može se videti period od 1914. do 1918. godine kroz prikaz istorijskih činjenica, a u skladu sa kulturnom politikom i tim što smo izložbu priredili zahvaljujući Jugoslovenskoj kinoteci. Deo se odnosi na ratna dešavanja, a deo na umetničko stvaralaštvo u ratnim vremenima“, rekao je direktor GKC-a, Fiip Baralić.

Neposredno po otvaranju izložbe prikazan je dokumentarni film iz 1940. godine, „Golgota Srbije“, autora Stanislava Krakova, a u sredu od 20 časova prikazivaće se dokumentarac „S verom u Boga“, autora Mihajla Popovića, iz 1932. godine. Film je baziran na priči Branislava Nušića, „Pusta kuća“.

Ulaz je slobodan

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.