Srbija i BiH štite Pančićevu omoriku (VIDEO)

TARA – Sa  prirodnih staništa Pančićeva omorika mogla bi da nestane za narednih 50 godina, prognoziraju stručnjaci. Njeno prirodno stanište, u srednjem toku reke Drine okupilo je, stručnjake iz Srbije i BiH koji prikupljaju podatke i genetski materijal kako bi utvrdili brojno stanje ove ugrožene i endemske biljne vrste.

Situacija  na terenu zahteva brzu reakciju kako bi se sačuvala ova carica endemskih vrsta i najlepši četinar. Mora se utvrditi koliko je lokaliteta pod omorikom, kakav je njen diverzitet, a nakon laboratorijskih analiza i dobijenog  genetičkog materijala znaće se kakva je situacija na svakom od tih lokaliteta.

„Ovo područje na Tari jedini je prostor na svetu gde Pančićeva omorika raste prirodno“, objasnila je Jelena Aleksić sa Instituta za molekularnu genetiku koja omoriku proučava 15 godina i na njoj je doktorirala.

Šišarke Pančićeve omorike,smrče i bora
Šišarke Pančićeve omorike,smrče i bora

Zanimljivo je da jedini popis ove četinarske vrste datira još iz pedesetih godina prošlog veka. Raste na nadmorskoj visini od 400 do 1700 metara, može da dostigne visinu od oko 50 metara i smatra se živim fosilom u biljnom svetu. Odlikuje je različita gustina stabala na određenom području.

Poslednjih decenija prirodno rasprostranjenje i broj jedinki Pančićeve omorike konstantno opadaju, a neki od razloga su loša regeneracija i klimatske promene. Iz NP Ističu da je situacija na prirodnim staništima u RS nešto bolja nego u Srbiji.

„Mi ćemo napraviti popis na obe strane da bismo videli koliko ima stabala i čime raspolažemo pa ćemo znati šta treba da radimo da je zaštitimo“, objasnila je Marijana Josipović iz NP Tara koja je i rukovodilac projekta „SAVE“ koji se realizuje u okviru prekogranične saradnje Srbije i BiH.

Stručnjaci iz opština koje se nalaze u srednjem toku reke Drine, području gde Pančićeva omorika raste prirodno, utvrdiće strategiju za očuvanje ove endemske vrste. Projektom koji zajedno realizuju Srbija i BiH biće analizirana situacija na 20 staništa omorike u šest opština –  Bajinoj Bašti, Srebrenici, Milićima, Rogatici, Višegradu i Foči.

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.