Srbija digitalno transformiše ekonomiju i industriju (VIDEO)

ZLATIBOR – „Srbija je odabrala put inovacionog rasta i jasno stavila do znanja da svoju industriju i ekonomiju želi da digitalno transformiše i za izgradnju inovacionog ekosistema i podršku kompanijama ove godine obezbeđen je pet puta veći budžet, a u idućoj godini planiramo da još više uvećamo sredstva za inovacioni razvoj“, rekao je ministar zadužen za inovacije i tehološki razvoj Nenad Popović na 4. Međunarodnom forumu o saradnji koji se održava na Zlatiboru.

On je kazao da se u naučno-tehnološke parkove ulaže više od 70 hiljada evra, da je predviđeno pokretanje novih regionalnih inovacionih startap centara, da će biti nastavljen program podrške ženskom inovacionom preduzetništvu, a kao novi program uvedena podrška u inovacionom razvoju lokalinh samouprava kroz „smart city“ i „safe city“.

„Želimo da u Srbiji primenimo novu industrijsku politiku Evrope koja ima četiri stuba:  tehnologije, finansije, tržište i ljudske resurse. Inženjeri predstavljaju resurs na kojem Srbija planira svoj budući industrijski razvoj i novu generaciju fabrika – fabrike budućnosti u kojima će zajedno raditi pametni roboti i inteligentne mašine“, naveo je Popović.

On je dodao da se trenutno radi na programu formiraanja mreže centara tehološke kompetitivnosti naučno-tehnološke izvrsnosti za domen proizvodnih tehnogija, u procesu je pilot projekat formiranja centra tehnološke kompetitivnosti za  kibernetsko-fizičke proizvodne sisteme i formiranje ministaskog saveta za digitalnu inovaciju, a u planu je izgradnja inovacionog centra za robotiku.

„Na procesu u vezi sa industirjom 4.0, digitalizacijom i razvojem ljudskih resursa biće bazirane aktivnosti Vlade Srbije i RAS-a kao osnovnog partnera Vlade da se implementiraju svi projekti lokalnog ekonomskog razvoja i razvoja na centralnom nivou. Primat ageencije je rad sa domaćim i stranim iinvestitorima i od ove godine rad sa malim i srednjim predzećima „, rekao je v.d. direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić.

Stefen Hudolin, rukovodilac operacija delegacije EU u Republici Srbiji naveo je da sektor MSP-a u Srbiji još uvek ima dosta problema, ali da Evropska unija pomaže taj sektor kroz različite projekte.

„Imamo jedan celokupan paket koji bi omobućio lakši pristup za privrednike, ali i investitore kojima je najvažnija pouzdana situacija. To je značajno za EU, ali i za Srbiju, jer 2/3 proizvoda  odavde ide na evropsko tržište“, naveo je Hudolini.

Mihailo Vesović, savetnik predsenika Privredne komore Srbije naveo je da je najvažniji kako funkcioniše regonalno tržište  i sloboda protoka kapitala i robe.

„Bitno je da naše ekonomije prihvate one mehanizme koji su pokrenuti da bi na tržištu Evrope opstale kao konkretne. Proces digitalizacije je jako bitan, kako bi kompanije i ceo region napredovale tehnološki, jer to traže kompanije koje ovde dolaze“, zaključio je Vesović.

Danilo Golubović, savetnik ministra za EU integracije Vlade Srbije naveo je da je pre dva dana predsednica Generalnog direkorata za regionane politike predložila osnivanje fonda koji bi služio za sufinansiranje lokalne samouprave za projekte, jer često žele da učestvuju u projektima koji su odlični, ali nemaju finansijska sredstva da ih realizuju.

Golubović je izrazio nadu da će Ministarstvo finansija i Razvojna agencija Srbije podržati ovu ideju pošto bi značajno doprinela iskorišćenju sredstava.

On je podsetio da je Srbiji od nedavno na raspolaganju peta komponenta pomoći za ruralni razvoj, takozvani IPARD II, gde su Srbiji na raspolaganju  do 2020. godine 175 evra miliona potencijalnih bespovratnih sredstava .

Međunarodni forum o saradnji koji organizuju Razvojna agencija Srbije i Razvojna agencija za mala i srednja preduzeća Republike Srpske poprimio je ove godine medjunarodni karakter.

Bojan Ćudić, koordinator Konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske podsetio je da je se na prethodna tri foruma okupilo više od 600 kompanija iz zemalja regiona, a da su ove godine prisutno oko 300 preduzeća iz 11 zemalja.

„Konzorcijum Republike Srpske koji je član Evropske mreže preduzetništva do sada je podržao više od 2000 preduzeća, najviše kroz internacionalizaciju poslovanja i unapredjenje inovativnih kapaciteta i pristup finansijama, a u narednom periodu ćemo raditi na komercijalizaciji intelektualne svojine i digitalizaciji poslovanja“, naveo je Ćudić.

U okviru 4. Međunarodnog foruma održani su i paneli o finansiranju malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana – WB EDIF projekat, ,”Lokalni I regionalni razvoj I EU integracije”, “Javno privatno partnerstvo”  I bilateralni susreti privednika u okviru Evropske mreže preduzetništva.

 

You may also like...