Šporeti na drva za ugrožene porodice (VIDEO)

UŽICE- Smog i magla su užička svakodnevica tokom svake zime. Sedmočlana porodica Krivokapić, jedna je od 45 porodica lošijeg materijalnog stanja, koja je od grada dobila ekološki šporet na drva. Pored uštede struje i drva, doprineće i smanjenju zagađenja vazduha.

“Pre nego što sam stavio izolaciju trošili smo sedam kubika drva godišnje . Kada sam stavio izolaciju sa sve četiri strane, na tavan i na pod, potrošnja se smanjila na četiri kubika drva,” kaže Ljubiša Krivokapić, čija je porodica dobila šporet.

z podršku socijalno ugroženim porodicama, donacija šporeta na čvrsto gorivo, jedan je od načina za rešavanje ekoloških problema u Užicu.

“U pitanju su šporeti sa eko oznakom, imaju veliku efikasnost. Zahvaljujući tome smanjena je potrošnja energenata i smanjena je emisija štetnih gasova.

Na osnovu Pravilnika i definisanih kriterijuma ovih dana podelićemo ukupno 45 šporeta. 43 su kupljena sredstvima iz budžeta grada u iznosu od 3,4 miliona dinara, dva su donacija kompanije “Alfa plam” iz Vranja od koje su nabavljeni šporeti, a jedan donacija preduzeća “Termovent”,” kaže gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević.

Mere energetske efikasnosti za individulan ložišta u Užicu se sprovode poslednjih sedam godina. Ona su prepoznata kao najveći zagađivači. Prošle godine je prekoračenje koncentracije zagađujućih materija bilo 84 dana.

“Ono što se po prvi put pokazalo je da je devet dana zagađenja vazduha bilo mimo grejne sezone, tokomproleća i leta. To zapravo znači da osim ložnih uređaja izuzetno veliki uticaj na kvalitet vazduha ima i saobraćaj”, kaže članica užičkog Gradskog veća za zaštitu životne sredine, Nada Jovičić.

Sve gradske kotlarnice, sem jedne, koriste gas kao energent, a očekuje se i njena konverzija u narednom periodu. Od oko 16.000 individualnih ložišta nešto više od 2000 koristi gas i druga ekološka goriva.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.