Spomen ploča “poslovođi” (VIDEO)

IVANJICA – Legendarnom fudbaleru Partizana Vladici Kovačeviću otkrivena spomen ploča na kući u kojoj se rodio član “partizanovih beba”.

Žreb je hteo da se u četvrtfinalu kupa Srbije sastanu Javor Matis i Partizan što su na najpozitivniji način iskoristili verni navijači beogradskih crno belih. Naime, oni su 14. marta na rodnoj kući u Ivanjici otkrili spomen ploču legendi Partizana Vladici Kovačeviću. Od ideje do realizacije nije trebalo mnogo jer su se za ovaj fenomenalni gest angažovali predsednik Partizana Milorad Vučelić, predsednik zajednice prvoligaša Dragomir Lazović, članovi porodice kao i kum Dobrivoje Bojanović. Jedan od najvažnijih igrača zlatne generacije Partizana,   legendarni  fudbaler , Vladimir  Vladica  Kovačević, rođen je 7. januara 1940. u Ivanjici.

Vladica  je karijeru i počeo u crno-belom taboru, kao petnaestogodišnjak, za prvi tim je odigrao 487 utakmica i, iako nije bio klasičan napadač, već ofanzivni kreator igre, postigao je čak 319 golova. Ponikao je u slavnoj generaciji Partizana koje je predvodio trener Florijan Matekalo, a ta selekcija, nazvana „Partizanove bebe“, zaigrala je u pomenutom finalu najjačeg klupskog takmičenja na svetu. Meč je odigran u Briselu 11. maja 1966, pred 55.000 gledalaca, a „kraljevski klub“ je na „Hejselu“ pobedio rezultatom 2:1. Kapiten „Partizanovih beba“, osvojio je četiri titule šampiona Jugoslavije. Za reprezentaciju SFRJ nastupio je u 13 navrata, dvaput je bio strelac i kao član „plavih“ stigao do četvrtog mesta na Mundijalu u Čileu 1962.

U sezoni posle finalne utakmice Kupa šampiona Vladica  otišao je u francuski Nant gde je odigrao dvadeset devet utakmica i postigao osam golova. Nakon odluženja vojnog roka ponovo tri sezone igra  za Partizan. Karijeru iznova nastavlja u inostranstvu, Francuskoj, ali ovog puta u FK Anger u kome provodi tri sezone i 1972. godine završava aktivnu igračku karijeru. U periodu od novembra 1981. do februara 1983. bio je trener Olimpika iz Liona. Ostatak karijere je proveo na trenerskim poslovima u Partizanu, a dugo je bio i direktor Omladinske škole u kojoj je stvoreno niz vrhunskih fudbalera i reprezentativaca.

Spomen ploču Vladici Kovačeviću otkrili su Petar Racić kao predstavnik navijača, predsednik FK Partizan Milorad Vučelić, predsednik zajednice supeligaša Dragomir Lazović i kum Dobrivoje Bojanović.

You may also like...