Spomen ploča Ljubomiru Stojanoviću (VIDEO)

UŽICE – Na zgradi koja je podignuta na mestu srušene kuće, gde je rođen jedan od najpoznatijih Užičanina danas je otrkivena spomen ploča njemu u čast.

Užička vlast ovim je okajala deo greha prema Ljubomiru Stojanoviću (1860 – 1930), čuvenom filologu, koji je imao presudnu ulogu u spasavanju Miroslavljevog jevanđelja, istoričaru i srpskom političaru koji je od 1905 do 1906. u dva mandata bio predsednik Vlade Kraljevine Srbije.

Grad je prošle godine dozvolio da se ruinirana Stojanovićeva kuća u centru Užica sruši, a na njenom mestu je izgrađen stambeno poslovni objekat.

Na tu zgradu danas je zapravo vraćena stara spomen ploča koja je skinuta 11. aprila prošle godine kada je počelo rušenje Stojanovićeve rodne kuće.

„Tačno godinu i osam meseci posle rušenja objekta u kom je rođen naš slavni sugrađanin, Užice se na jedan skroman način odužuje njemu. Tokom 2018. Narodni muzej će publikovati i za Sajam knjiga prezentovati monografiju posvećenu njemu, a tokom iduće godine nastavićemo započete aktivnosti na manifestaciji “Dani Ljube Stojanovića. Ovim pokušavamo da ispravimo nesretne okolnosti i našu nesposobnost da sačuvamo i konzerviramo Stojnovićevu rodnu kuću“ – kazao je zamenik gradonačelnika u ostavci Nemanja Nešić.

Na spomen ploči koja je izrađena osamdesetih prošlog veka pogrešno piše da je Stojanović bio član (SAN) Srpske akademije nauka, koja je inače osnovana 17 godina posle njegove smrti.

Stojanović je zapravo bio član Srpske kraljevske akademije nauka, čiji je bio i sekretar, iz koje je 1947. nastala SAN.

„Mi smo tablu postavili istu onakvu kao što je bila svih ovih godina. Mislim da to nije nikakva greška ni poseban problem“ kaže direktor Narodnog muzeja Nikola Gogić.

Blic

You may also like...