Spomen ploča Lazi Lazareviću u Mokroj Gori (VIDEO)

MOKRA GORA – U neposrednoj blizini železničke stanice u Mokroj Gori otkrivena je spomen ploča lekaru i književniku, Lazi Lazareviću. Ovim su grad Užice i Udruženje Užičana u Beogradu želeli da odaju poštu i podsete na mesto u kojem je Lazarević imao prvu lekarsku dužnost.

Otkrivanje spomen ploče simbolički je vezano za lekarsku slavu, Svetog Kozmu i Damjana, a inicijativu je pokrenuo dugogodišnji predsednik Udruženja književnika Srbije, Radomir Andrić, koji je tokom boravka u Mokroj Gori došao do saznanja o lekarskoj praksi Laze Lazarevića na carinarnici na Kotromanu u vreme srpsko-turskih ratova.

„Kada sam bio kod Mihajla Ćupovića, on me je odveo kod Krsta Turudića u Kršanje. Tu smo videli jednu kuću koja je muzej, u kojoj je bio karantin tokom srpsko-turskih ratova. Pridošlice iz Bosne su tada boravile u karantinu, a lekar koji je tu radio bio je Laza K. Lazarević“, rekao je Andrić.

„Malo je poznato da je Laza Lazarević boravio u Mokroj Gori tokom svog života i da mu je ovde bila prva služba. Posle vremena provedenog ovde, vratio se za Beograd, gde je nastavio karijeru lekara“, istakla je gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević.

Spomen ploča delo je lekara i vajara, Vladimira Jokanovića, koji je do sada uradio više od 70 spomen ploča za istaknute zdravstvene radnike Srbije.

„Postoje lekari koje ne smemo zaboraviti. Ova ploča i svi drugi spomenici koje smo radili su znak zahvalnosti za ono što su temelji srpske medicine, koja je cenjena u Evropi“, rekao je Jokanović.

Lazarević je u Mokroj Gori boravio praktično odmah po dolasku sa studija u Berlinu. Osim medicine, diplomirao je i na pravima u Beogradu, a u srpskoj književnosti vodi se kao začetnik realizma u pripovedanju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.