Spomen obeležje majoru Lukoviću

ČAJETINA-Predstavnici opštine Knić  posetili su  opštinu Čajetina. Povod posete je zajednička saradnja na izgradnji spomen obeležja majoru Vasiliju Lukoviću i poginulim borcima u Prvom svetskom ratu. 

 

Naime major Luković, koji je poginuo 22. avgusta 1914. godine u selu Jablanica, na putu prema Republici Srpskoj, na brdu koje meštani zovu Bijela glava, bio je rođen  u Kniću, gde su i preneti njegovi posmrtni ostaci.
Delegacija iz Knića, obišla je juče lokalitet na Cigli, najavljena je podrška opštini Čajetina u organizaciji ovog značajnog jubileja, a prema rečima predsednika opštine Čajetina, Milana Stamatovića, ovo je samo početak saradnje.Otvorena je mogućnost za saradnju iz brojnih oblasti: umetnosti, sporta, privrede… o čemu je i bilo reči na jučerašnjem sastanku.
Što se tiče same izgrdnje spomen obeležja, radovi su u završnoj fazi. Radi se put od centra sela Jablanica prema granici sa Republikom Srpskom, gde se gradi spomenik prema idejnom rešenju vajara Vladimira Mitrovića, kao i put od centra sela Štrbac od strane Republike Srpske. Opština Čajetina za izgradnju ovog puta opredelila  je 10 miliona dinara. Sredstva za dovođenje vode i struje do kompleksa izdvojena su u iznosu od oko 2 miliona dinara, a u saradnji sa JKP „Vodovod-Zlatibor“. Nesebičnu podršku realizaciji obeležavanja ovog jubileja, kao i izgradnji kompleksa dale su i opštine Priboj i Rudo čiji su preci takođe položili žrtvu na Cigli.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.