Spomen obeležje majoru Lukoviću

ČAJETINA-Predstavnici opštine Knić  posetili su  opštinu Čajetina. Povod posete je zajednička saradnja na izgradnji spomen obeležja majoru Vasiliju Lukoviću i poginulim borcima u Prvom svetskom ratu. 

 

Naime major Luković, koji je poginuo 22. avgusta 1914. godine u selu Jablanica, na putu prema Republici Srpskoj, na brdu koje meštani zovu Bijela glava, bio je rođen  u Kniću, gde su i preneti njegovi posmrtni ostaci.
Delegacija iz Knića, obišla je juče lokalitet na Cigli, najavljena je podrška opštini Čajetina u organizaciji ovog značajnog jubileja, a prema rečima predsednika opštine Čajetina, Milana Stamatovića, ovo je samo početak saradnje.Otvorena je mogućnost za saradnju iz brojnih oblasti: umetnosti, sporta, privrede… o čemu je i bilo reči na jučerašnjem sastanku.
Što se tiče same izgrdnje spomen obeležja, radovi su u završnoj fazi. Radi se put od centra sela Jablanica prema granici sa Republikom Srpskom, gde se gradi spomenik prema idejnom rešenju vajara Vladimira Mitrovića, kao i put od centra sela Štrbac od strane Republike Srpske. Opština Čajetina za izgradnju ovog puta opredelila  je 10 miliona dinara. Sredstva za dovođenje vode i struje do kompleksa izdvojena su u iznosu od oko 2 miliona dinara, a u saradnji sa JKP „Vodovod-Zlatibor“. Nesebičnu podršku realizaciji obeležavanja ovog jubileja, kao i izgradnji kompleksa dale su i opštine Priboj i Rudo čiji su preci takođe položili žrtvu na Cigli.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.