Specijalno priznanje ŽIVA Muzeju “Staro selo”

SIROGOJNO – Muzej na orvorenom “Staro selo” u Sirogojnu dobitnik je specijalnog ŽIVA prizanja 2022. godine za interpretaciju.

Nagrada „Živa“ za najbolji slovenski muzej i najbolji slovenski kulturni i prirodni spomenik ima za cilj da prepozna, podstiče, nagradi i promoviše eksperimente, projekte i prakse u muzejskom sektoru u posebnom kulturnom i geografskom okviru evropskih zemalja slovenskih naroda, kao i da prepozna posebnosti i posebne vrednosti slovenskog sveta s njihovim pričama, tradicijama i baštinom, zajedničkim, a ponekad i vrlo različitim korenima, kao i problemima.

Učešće je omogućeno muzejima svih vrsta: istorijski, prirodnjački, tehnički, industrijski muzeji ili naučni centri, etnološki, arhitektonski, književni, muzički, umetnički i drugi muzeji. Muzeji mogu biti lokalni, regionalni, nacionalni ili savezni. Privatni muzeji takođe su pozvani da učestvuju.

Žiri ove nagrade je posetio sve prijavljene i nominovane muzeje, što je retka i jedinstvena praksa koja obogaćuje i muzeje i članove žirija za nagradu „Živa“. Neprocenjivost ličnog iskustva predstavlja dodatni aspekt profesionalne evaluacije pri kojoj se fokusiraju na izuzetnu i kreativnu upotrebu zbirki u kombinaciji sa inovativnim interpretativnim pristupom.

Među prijavljenim muzejima iz Rusije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovačke… našao se ove godine i Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno.

ZLATIBORPRESS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.