SOS za poštovanje zakona

UŽICE-Ženski centar  potpisnik  je saopštenja Mreže žena protiv nasilja koje ukazuju da je suprotno zakonu raspisivanje konkursa za uspostavljanje usluge Nacionalnog SOS telefona za žene žrtve nasilja.

Iz centra obaveštavaju javnost   da su ženske organizacije iz Mreže ukazivale na neophodnost razumevanja suštinske prirode usluge SOS telelfona: šta ona znači za žene sa iskustvom nasilja i na koji način treba da se pruža,ali kako tvrde,nažalost ni dugogodišnje iskustvo od 25 godina pružanja ove usluge ni brojnost organizacija ni model SOS Vojvodine nisu bili dovoljni argumenti za vođenje razgovora i prihvatanje argumentacije Mreže .
Kako navode,posebno je pitanje zašto se to sve radi ako argumenti ukazuju da ovakva usluga koja je zamišljena kao kol centar neće biti stvarna podrška osobama sa iskustvom nasilja.
Saopštenje prenosimo u celosti :
„Mreža Žene protiv nasilja podseća da se prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, Član 64, usluge socijalne zaštite nabavljaju od pružaoca usluga socijalne zaštite koji je za to licenciran kroz postupak javne nabavke, te da i nabavka usluge Nacionalni SOS telefon za žene žrtve nasilja mora biti obavljena u skladu sa zakonom.

Povodom najave Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračkih i socijalnih pitanja o raspisivanju konkursa za podnošenje predloga projekata za uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona za žene žrtve nasilja, Mreža Žene protiv nasilja upozorava da ovaj tip usluga socijalne zaštite mogu biti finansirane isključivo kroz postupak javne nabavke, te da raspisivanje konkursa nije u skladu sa zakonom. Iako ministar najavljuje da će se ova zakonska obaveza zaobići Zaključkom Vlade, podsećamo da se Zaključkom Vlade ne može kršiti zakon.

Podsećamo da je u 2017. godini Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja raspisalo i posle reagovanja Autonomnog ženskog centra na kršenje Zakona o socijalnoj zaštiti, Člana 64, poništilo konkurs za nabavku ove usluge.

Dalje, ministarstvo najavljuje pilotiranje usluge koju organizacije članice Mreže Žene protiv nasilja pružaju 25 godina. Mreža SOS telefona Vojvodina, 6 godina, putem jedinstvenog i besplatnog telefonskog broja pruža istu uslugu za teritoriju čitave Pokrajine. Imajući u vidu postojeće iskustvo u pružanju ove usluge, ne vidimo razlog da se na pilotiranje troši novac poreskih obveznika i obveznica.

Iako je uspostavljanje Nacionalnog SOS telefona od velike važnosti za osnaživanje žena koje preživljavaju muško nasilje, Mreža Žene protiv nasilja upozorava ministarstvo da nepoštovanjem zakona ne daje dobar primer ni nasilnicima, ni građankama i građanima od kojih se očekuje da zakone, kojima su definisana njihova prava i obaveze, poštuju“.

You may also like...