Sorentino gost Kustendorfa

MEĆAVNIK – Proslavljeni reditelj Paolo Sorentino biće gost 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“, koji će biti održan od 16. do 21. januara na Mećavniku.

Sorentinu će biti uručena nagrada za buduće filmove koja od ove godine nosi naziv „Drvo života“, a u okviru „Restrospektive velikana“ biće prikazani njegovi nagrađeni filmovi.

Paolo Sorentino

Osnivač festivala Emir Kusturica najavio je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture da će se na festivalu razmatrati gde je film danas i kakva je njegova sudbina, da li televizijska serija postaje bolji medij od filma i da li se zapravo film iz bioskopskih sala seli na TV ekrane pretvarajući se u drugu formu.

„Zbog toga smo pozvali najboljeg (Paola Sorentina) sa kojim ćemo diskutovati o ovim pitanjima i čija će serija ‘Mladi papa’, koju ja gledam kao roman o svim papama, biti neprestano prikazivana tokom pet dana“, dodao je Kusturica.

„Retrospektiva velikana“, pored Sorentina biće posvećena jednom od retkih glumaca koji nikada nije napravio loš film – Aleksandru Berčeku, a u ovom programu biće prikazana i dva jugoslovenska filma ‘Breza’ i ‘Praznik“.

Festival će otvoriti reditelj Ruben Ostlund sa filmom „Skver“ – pobednik Kanskog filmskog festivala.

The Square

U okviru „Savremenih tendencija“ biće prikazan „Nikada nisi zaista bio ovde“ rediteljke Lin Remzi, filipinski film „Rikša“- dobitnik Zlanog pehara u Šangaju, bugarski „Pravci“, kineski „Sunce koje može da pomera planine“, kao i francusko belgijski „Vernost“.

U borbi za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje biće prikazan 21 film domaćih i stranih autora, a žiri za dodelu nagrade čine producentkinja Rosa Atab i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur.

„Kustendorf“ će predstaviti i dva nova filma mlađih autora – „Pesma jezera Svej“ Arija Golda i dokumentarac „Nema bogova, nema gospodara: Istorija anarhizma“ Tankreda Ramona, dok će u okviru festivala u Andrićgradu biti otvorena restrosketivna izložba dela Petra Lubarde.

JapaLkan

U okviru muzičkog programa nastupiće američki gitarista Geri Lukas, japanski bend “Japalkan“, “No smoking orkestra“, “Vlatko Stefanovski trio“, francuski bend “Barbo“ i “Bajaga i instruktori“.

Država će festival finansijski pomoći sa 25 miliona dinara, najavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Izvor: Tanjug/N1

 

You may also like...