Sok iz brezinog stabla (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – U prirodi postoji sokovnik iz kog se možemo poslužiti besplatanim sokom u bilo koje doba dana. Dovoljno je samo da pronađemo jednu brezu kako bi se okrepili brezinom vodom. Darko Radovanović iz Bajine Bašte ima svoju brezu iz koje cedi čist organski sok i kaže da je najbolji u čišćenju organizma od štetnih materija posle teške hrane kojoj smo skloni tokom zimskih meseci.

Darko Radovanović je savremeni druid iz Bajine Bašte koji svake godine u obližnjoj šumi odlazi po dnevnu dozu svog omiljenog soka od breze. Jedino doba godine kada je moguće poslužiti se ovim sokom jeste rano proleće odnosno do polovine aprila.

Darko
Foto: ZooMUE

„Tada breza sakuplja vodu iz zemlje i filtrira minerale, vitamine i enzime, sakuplja ih u stablo i dalje prosleđuje u lišće“, kaže Radovanović.

Proces je jednostavan – potrebno je izbušiti jednu rupu u stablu, postaviti posudu za sakupljanje soka i pripremiti cev kroz koju će teći sok, a najbolje je da to bude grančica od zove. Nakon toga sok se samo procedi.

„Zovina grančica je pogodna jer ima mekano jezgro i tvrdu koru pa se jezgro brzo izbuši. Onda se stavlja u rupu odakle sok brzo potekne“, kaže Radovanović.

Brezin sok povoljno utiče na holesterol, pomaže rad jetre, doprinosi boljem izgledu kože, a najdelotvorniji je u čišćenju organizma od otpadnih materija.

„Samim tim pogodan je za detoksikaciju organizma, poboljšanje imunog sistema, za mnoge tegobe koje nastaju posle zime kada se čovek hrani teškom hranom. Ovo je jedan od najboljih organskih napitaka koji dolaze posle zime“, zaključuje Radovanović.

SOK
Foto: ZooMUE

Breza dnevno filtrira čak 100 litara soka. Za 24 časa može da se nakupi i do tri litra soka kada je sunčano vreme, a kada je hladnije sok teče sporije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.