Sneg oštetio malinjake (video)

KOSJERIĆ -Sneg koji u Zlatiborskom okrugu pada već treći dan ,a u višim predelima je dostigao visinu i do 60 centimetara,izazvao je velike štete u voćnjacima i malinjacima.

Situacija u opštini Kosjerić je posebno teška.

„U selima koji su na nadmorskoj visini od 300 do 600 metara situacija je katastrofalna.Mnogi malinjaci i voćnjaci su uništeni.Ako noćas bude mraza ,koji meteorolozi najavljuju štete će biti sto procentne.Sneg u Makovištu je preko 60 centimetara,a putevi su teško prohodni“,kaže  predsednik opštine Kosjerić Milijan Stojanić.

Stručnjaci upozoravaju da niske temperature mogu da budu jako opasne i da nanesu veliku štetu koštičavim i jabučastim vrstama voća,koje su sada najosetljivije i u fazi tek zametnulih plodova.

Malinjaci su pretrpeli oštećenja u vidu lomljenja grana zasada zbog velike količine snega.

„Štete su manje u višim predelima gde je porast rodnih grančica kod maline manji nego u nižim predelima gde su malinjaci pretrpeli velike štete.Ne preporučuje se da se oštećene rodne grančice skidaju.Treba sačekatistabilizaciju vremenskih prilika,kako bi se biljka osušila i izvršila dezinfekcija nastalih oštećenja i primeniti sredstva za oporavak „kaže stručni saradnik za zaštitu bilja Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Užice.

Prema prvim procenama iz Saveza malinara posledica aprilskog snega biće 40 odsto manji rod maline u Zlatiborskom okrugu.

 

You may also like...