Sneg i led usporavaju saobraćaj – neophodna zimska oprema i dodatni oprez

Mokri kolovozi zbog snega koji od juče pada u većem delu zemlje. Na pojedinim deonicama do pet centimetara snega. Putevi prohodni ali klizavi. Neophodna je upotreba zimske opreme i lanaca, posebno na prilazima planinama. Putari se pripremaju za ledene dane.

Sneg pada više od 24 sata. Najviše ga ima u Centralnoj, Zapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji, a u pojedinim mestima je u toku noći pala ledena kiša, pa se vozačima savetuje da vožnju prilagode zimskim uslovima.

foto.zoomue

Sneg pada više od 24 sata. Najviše ga ima u Centralnoj, Zapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji, a u pojedinim mestima je u toku noći pala ledena kiša, pa se vozačima savetuje da vožnju prilagode zimskim uslovima.Izveštaj Nataše Bošković

Iz AMSS poručuju vozačima da voze pažljivo i drže odgovarajuće odstojanje, a posebna opreznost savetuje se za vožnju u krivinama, ali i na mostovima i nadvožnjacima.

U Zimskoj službi „Puteva Srbije“ kažu da su u trećem stepenu pripravnosti, te da je stanje na terenu zadovoljavajuće. Ističu da soli i rizle ima dovoljno, te da nema problema sa zalihama na terenu.

U višim predelima, na pojedinim delovima puteva prvog, drugog i trećeg prioriteta, ima raskvašenog snega do pet centimetara, rekao je za RTS Dragan Pavković iz Zimske službe „Puteva Srbije“.

Snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kragujevca, Kruševca, Niša, Novog Pazara, Požarevca, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara.

U Srbiji je trenutno samo jedan put neprohodan, i to na teritoriji Ivanjice, preko brda Odvraćenice.

Pavković podseća da je na teritoriji Zaječara, Bora, Ivanjice, Užica i Čačka zabranjen saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere.

foto.zoomue

„Apelujem na sve te vozače da poštuju zabrane koje su na snazi, jer neretko ti učesnici u saobraćaju prave najveći problem, jer ne koriste zimsku opremu. U višim predelima desi se često da zbog nedostatka zimske opreme ta vozila stanu i otežavaju saobraćaj i čišćenje snega sa kolovoza“, rekao je Pavković.

Podseća da je ograničenje kretanja vozila u zimskim uslovima 60 kilometara na čas.

„Neretko se ne poštuje ograničenje brzine i dolazi do problema, jer uslovi su takvi da to ograničenje brzine nije bez razloga stavljeno“, ističe Pavković.

Na teritoriji Zaječara zbog pojave magle vidljivost je smanjena na prevoju Čestobrodica do 50 metara.

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima. 

Kako je na regionalnim putevima 

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni. U regionu Zlatibora snega ima iznad 30 centimetara, ali do sada nije bilo većih problema u saobraćaju.

Nadležne ekipe su 24 časa na terenu, a najteža situacija je na prevoju Bojeva glava i Zlatibor, gde je sneg navejao na kolovoz, kao i na prevoju Kadinjača gde je napadalo 40 centimetara snega.

Otežana je situacija i na vrhovima Tare, na putu Kaluđerske bare – Mitrovac, gde je u čišćenje uključen i buldožer.

U okolini Užica napadalo je više od 40 centimetara snega. Putevi su prohodni, zavejanih sela nema, a nadležne ekipe od jutros čiste i gradske ulice i trotoare.

Milan Bojović iz JP „Gradac“ kaže da nije bilo saobraćajnih nezgoda, da autobuske linije saobraćaju redovno, kao i da su očišćeni svi prilazi manastirima u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Za čišćenje prometnijih puteva potrošeno je 40 tona soli, kao i 40 tona mešavine u seoskom području. Najveći problem jeste parkiranje u gradu, koje otežava čišćenje.

U Raškoj oblasti napadalo je oko 26 centimetara snegaa, a problem prave vozila sa letnjim gumama zbog kojih dolazi do zastoja.

Prema rečima Branislava Papakoče iz JKP „Novi Pazar Put“, na Ibarskoj magistrali nije bilo zastoja.

Ističe da je i put ka Goču čist i prohodan, a da su ekipe sve vreme na terenu. Apeluje na vozače da koriste zimsku opremu, ali i da brzinu usklade uslovima na putu.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.