Snažna žena ,snažno selo (VIDEO)

ZLATAR-Kućni neplaćeni rad,briga o deci i starijima,celodnevni rad u poljoprivredi,nepristupačnost brojnim uslugama socijalne i zdravstvene zaštite su osnovni problemi sa kojima se suočavaju žene na selu u Srbiji istakla je poverenica za rodni ravnopravnost Brankica Janković na panel diskusiji  „Snažna žena-snažno selo “ na Zlataru.

„Nesagledivi kapaciteti tih žena nedovoljno se koriste,jer živimo u patrijahalnom društvu i sve pravdamo time da je to naša kultura.Ljudi čine kulturu i treba da je menjamo i time znatno olakšamo položaj žene u porodici i društvu,kako bi žene uzele više učešća u svakom segmentu života „,naglasila je Jankovićeva.

Predstavnica Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Olja Janković Leković istakla je da je istraživanje ,koje je rađeno u saradnji sa Kancelarijom poverenika za rodnu ravnopravnost ,pokazalo da žene na selu predstavljaju najviše diskriminisanu grupu u našem društvu,bez obzira na njihovo veliko znanje i veštine.

„Žene na selu suočavaju se sa tim da ,ako su zaposlene,onda su to kao pomoćni članovi u domaćinstvu,što znači da su ograničene za penzijsko i invalidsko osiguranje i mnoge dobrobiti u starosti“,rekla je Lekovićeva.

U organizaciji panel diskusije učestvovala je i Ambasada Australije a ambasadorka Rut Stjuart istakla je da su problemi sa kojima se suočavaju širom sveta slični.

„Sa problemima dostupnosti zdravstvenih i obrazovnih usluga susreću se i žene u Australiji,zbog velike prostorne udaljenosti.Veliku ulogu u prevazilaženju problema imaju organizacije civilnog društva koje se  bave ženskim pitanjima“,naglasila je ambasadorka Rut Stjuart.

Panel diskusiju inicirala je i organizovala organizacija civilnog društva Forum žena Prijepolja koja se već dve decenije bavi promocijom ženskih prava i poboljšanju položaja žena u lokalnoj zajednici.

„Očekujemo da žene sa sela  posle ove diskusije dobiju dobre preporuke i izađu snažnije i odlučnije da rade na poboljšanju svog položaja“,rekla je predsednica Upravnog odbora Foruma žena Prijepolja Mileva Malešić.

Panel diskusija „Snažna žena -snažno selo “ održana je na Zlataru u organizaciji Ambasade Australije za Srbiju,Severnu Makedoniju i Crnu Goru,Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji,Poverenice za rodnu ravnopravnost Republike Srbije i Foruma žena Prijepolja.

You may also like...