Snaga i iskustvo pobeđuju na Višeboju (VIDEO)

JABLANICA – U zlatiborskom selu Jablanica okupilo se oko 200 takmičara na Seoskom višeboju gde su pokazali fizičku spremnost u raznim disciplinama kao što su penjanje uz banderu, struganje ručnom testerom i bacanje kamena sa ramena. Pored zabave i druženja cilj ove manifestacije je da oživi njaveće srpsko selo koje ima sve manje stanovnika.

Milan i Radojica iz Jablanice su višegodišnji pobednici u struganju kladarom na seoskom Višeboju. Kažu da pored dobre genetike I jake hrane za njihov uspeh zaslužni su svakodnvni seoskih poslovi zbog kojih su uvek u dobroj kondiciji.

„Što se tiče ručnog struganja testerom tu treba snage i iskustva“, kaže takmičar Radojica Bakić.

„Tu je potrebno da su ljudi građeni kao ja, ne mogu debeli da se takmiče, a za vuču konopca moraju biuti jaki ljudi“, dodaje takmičar Milan Bakić.

Osim fizičke spremnosti i seoskih veština, meštani Jablanice poznati su i po pravljenju katrana na tradiocionalan način koga zovu zlatiborsko crno zlato.

„Katran se prepere u devet voda i to pojesti naštinu za zdravlje. Prave se melemi razni, sastavlja se sa kozjim mlekom i čajevima“, kaže katrandžija Ljubenko Radović.

Na jablaničkom Višeboju takmiči se oko 200 učesnika u 12 dispciplina, a program obogaćuju kulturno-umetnička društva.

„Mi imamo discipline kao što je vuča volovskim vlaknom kako s enekad vuklo sa volovima iz šuma, a struganje dubećom testerom je kako se nekad obrađivalo drvo i pravile kuće“, kaže predsednik Turističkog udruženja Jablanica Vukomir Božanić.

Jablanica je najprostranije selo u Srbiji koje zahvata površinu više od 100 kilometara kvadratnih. Iako deli sudbinu mnogih sela koja odumiru Višeboj i dalje čuva sećanje na pretke koji su ga izgradili.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.