Smanjenje izvoza glavni uzrok poskupljenja maline (VIDEO)

IVANJICA – Prema projekciji, cena maline po kilogramu ove godine trebalo bi da iznosi između 600 i 800 dinara, možda i više. Razlozi povećanje cene su brojni, od vremenskih uslova do kretanja cena đubriva na tržištu, ali kao glavni navodi se nemogućnost izvoza traženih količina.

Malinari uglavnom očekuju da bi prinos ove godine mogao biti slabiji, pre svega zbog sušnog leta, kao i zbog snega koji je polomio izvestan broj sadnica. Međutim, ima i onih koji kažu da nisu previše osetili posledice.

„To su osetili pre svega malinari u brdskim krajevima. Tamo gde je ravnije, gde su bolje njive i gde se više đubriva koristi, tu je bilo bolje. Npr. kod mene je sa oko 10 ari prinos iznosio 26 tovara“, kaže vlasnica jednog od ivanjičkih malinjaka, Natalija Stojic, dok njen komšija Dragomir Gavrilović očekuje da će prinos u ovoj godini biti manji za oko 30 odsto.

Najveći uzrok poskupljenju je smanjenje izvoza prema međunarodnom tržištu, usled elementarnih nepogoda koje su prethodnih godina pogodile ne samo Srbiju, već i još neke svetske proizvođače.

„To je naša kalkulacija prema praćenju svetskog tržišta. Ako se budu nastavili topli dani, bez padavina, mi navodnjavanja nemamo. Tako da cena možda pređe i 1000 dinara“, kaže Dobrivoje Radovic, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Dobrivoje Radović očekuje veću cenu maline
Foto:ZooMUE

Na rod maline utiče i sertifikovani sadni materijal, koji bi, prema skorijoj uredbi asocijacije, u svakom malinjaku trebao da bude zastupljen u meri od 90 odsto.

„Svi moramo izmenjati sadni materijal. Grešimo u tome što neko hoće ovaj, neko onaj, naručujemo malo jeftinije sadnice preko interneta, a ni sami ne znamo da li su zdrave ili ne“, dodaje Radović.

Kao dodatni uzroci povećanja cene maline navode se poskupljenje hemijskih sredstava i repromaterijala, a očekuju se problemi i sa nedostatkom radne snage tokom berbe.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.