Smanjena potražnja prasećeg mesa(VIDEO)

KRIVA REKA – Milojko Zečević iz sela Kriva Reka kod Užica već sedam godina bavi se uzgojem svinja.Kako kaže posao je počeo sa dva praseta nakon čega je proširio svoju proizvodnju.

krmače
Foto: ZooMUE

Milojko trenutno ima devet krmača, jednog nerasta i četiri nazimice rase jokšir i landras koje ukršta kako bi se dobio najbolji odnos mesa i masti. Prema Milojkovim rečima svaka krmača može da oprasi od 17 do 19 prasića, ali na žalost veliki broj ih ugine.

„Dešava se neko da ugine, neko svinja udavi. Dobro je kada opstane od 10 do 12, ispod deset nije dobro jer nema računice.Najbitnije je kako tržište diktira cenu , kada je cena dobra onda je i dobra zarada“, kaže uzgajivač svinja Milojko Zečević.

Prasence
Foto: ZooMUE

Kako kaže u njegovom poslu mnogo mu znače subvencije koje dobija od države i opštine Čajetina.

„Dobijam od države 15000 dinara po grlu , ali se nadam da će sada povećati na 25000. Takođe imam i od opštine Čajetina subvenciju kada ostavljam za sebe nerasta ili za kupovinu nazimica“, dodao je Milojko.

S obzirom da je potražnja prasećeg mesa opala u odnosu na prethodne godine zarada mu je znatno smanjena i trenutno nema u planu proširenje stočnog sastava, ali ukoliko se potržnja u  budućnosti poveća Milojko će,kaže, proširiti kapacictete shodno tržištu.

Video materijal: Zlatibor press

You may also like...