Slobodanove “kadunice” u Kosjeriću (VIDEO)

KOSJERIĆ – Kako su sela pusta, sve je više zapuštenih kuća, zaraslih u korov. Međutim, ima i primera koji to demantuju. Iako živi sam, Slobodan Tripković, iz okoline Kosjerića, svoje dvorište uređuje svakodnevno, a najviše vremena provodi uz svoje ruže.

Penzionerske dane, od 2012.godine, Slobodan provodi u svom domu podno Divčibara. Odlučio je da sebi nađe zanimaciju uređujući svoje dvorište, ali kako kaže, u toj ljubavi prema cveću ima i genetike.

 “Pokojna majka je volela da sadi. Tu je stara kuća bila gde je ovaj mali bunar, i kada je srušena i kada su urađene staze, bilo mi je siromašno. Iamo sam priliku da vidim u Kosjeriću, kod jedne priijateljice njene ruže, i ona mi je dala predlog”, kaže Slobodan.

Ruže je nabavio iz Despotovca, i trenutno su orezane, i to je kako kaže drugo kolo, jer one tri puta godišnje cvetaju. Iako pomaže i drugim komšijama  u selu, za svoje ruže odvaja posebno vreme.

“Nikad ne izađem iz dvorišta dok nisam počupao, nisam ih uredio, tetirao stavio veštačko đubrivo, dok nisam sve očistio i onda izlazim. Sve očistim i onda odlazim iz svog doma u druge domove, onda se opet vraćam. Svaki slobodan trenutak, a pogotovu nedeljom provodim sa njima, izuzev kad je crveno slovo, tad praktikujem da ništa ne radim. Inače non stop radim i ništa mi nije teško. Najviše volim sa njima, uzmem stolicu, kao pensioner i onda polakice”.

Ruže Slobodana Tripkovića
Foto: ZooMUE

Sve Slobodanove ruže imaju samo jedno ime.

 “Svako jutro ih oslovljavam sa dobro jutro kadunice moje, kad ustajem. To mi je pozdrav, sam sam ovde, nemam kome drugom reći dobro jutro.”

Pored toga što pomaže svima u selu, Slobodan ima način da se za 8.mart zahvali svim damama, ali ne poklonom u vidu ruža, već javno, preko radija.

 “Ima njih mnogo bez muževa, ali ima i muževa, ali svaka je gazdarica, koja mi skuva kafu, doručak, ručak večeru. Onda ja praktikujem da se na neki način jnjima odužim, pa za 8.mart naručim po 40,50 pesmama, po imenu ili inicijalima.”

Slobodan kaže da u selu ima lepih dvorišta, ali je većina, na žalost, zapuštena. Kaže da su volja i ljubav najvažniji, a onda je sve ostalo lako.

 “Šta često provejava, kako i koliko žena ima: ja kažem samo jedna, odnosno jedan, ali kako, pa to je velika volja i ljubav prema tome”, poručuje Slobodan.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.