Šljivovački sajam rakije

ŠLJIVOVICA-Bez obzira na vreme koje je bilo čas sunčano, čas kišovito, 7. Sajam domaće rakije u Šljivovici i ove godine je okupio veliki broj gostiju iz svih mesta čajetinske opštine, ali i  iz Srbije i inostranstva.

Tolika posećenost ovoj manifestaciji samo je pokazatelj da je ona pun pogodak za ovo selo, rekao je predsednik opštine Milan Stamatović, pozvavši mlade da ostanu na svojoj rodnoj zemlji i nastave tradiciju ne samo u pravljenju rakije, već i u bavljenju voćarstvom i proizvodnjom suvomesnatih proizvoda. Jer, čuvajući tradiciju, očuvaće svoju veru, kulturu, srpski duh, i daće veću šansu svome selu ne samo da opstaje, već i da živi.
Da su ove reči tačne, potvrđuje i Milutin Aleksić koji godinama živi u Švajcarskoj, ali se sa sve većom radošću vraća rodnom selu, Šljivovici, ne propuštajući da stigne i na čuvenu Rakijadu.
Nakon potpaljivanja kazana, usledio je kulturno umetnički program u kojem su učestvovali: Duvački orkestar Dejana Filipovića, KUD „Zlatibor“ iz Čajetine, pevačke grupe iz Šljivovice, Užica, Sevojna, Ivanjice, frulaši, zdravičari – a među njima ove godine najbolji Radenko Radojičić…
Rakijada 2Ove godine je ocenjivačkoj komisiji stigao i rekordan broj uzoraka rakije : 105, tako da posao biranja najboljih nije bio ni malo lak za predstavnike dve eminentne firme za ocenjivanje kvaliteta: „Jugoinspekt“ iz Beograda i „Budimka“ iz Požege. Na 7.Sajmu rakije „Veliku zlatnu medalju“ za najbolju rakiju dobili su: Miladin Kaljević, Slobodan Zorzić i LJubodrag Kaljević, sva trojica iz Šljivovice, a nagrađenih proizvođača je bilo i iz: Čajetine, Jablanice, Rudina, Branežaca, Sirogojna, Mokre Gore, Ribaševine… „Zlatnu medalju“ u kategoriji specijalnih rakija dobili su: Risto Delić iz Šljivovice za rakiju od kruške, i Miladin Milovanović iz LJubanja za rakiju od nane i kleke.
Prvonagrađeni 7. Sajma rakije, Miladin Kaljević, čija je rakija ocenjena ocenom 19,75, kaže da ga nagrada nije mnogo iznenadila. Komisiji je predao 4 uzorka rakija od kojih su neke stare 19 godina. NJegova rakija „Vila“ registrovana je kod Zavoda za intelektualnu svojinu, a namera mu je da registruje proizvodnju rakije, kao i da pre sledećeg sajma otvori podrum rakije u Šljivovici!
Inače, za 7 godina koliko se organizuje Rakijada, ocenjeno je 700 uzoraka, kaže predsednik ocenjivačke komisije, Kostadin Mihailović. „Ova manifestacija pokazala je Evropi gde je rodno mesto rakije i gde se najkvalitetnija rakija proizvodi. A rakija nije samo piće, već i vaga na kojoj se mere ljudi“, dodao je za TV Čajetina gospodin Mihailović.
U nastavku programa dodeljene su i nagrade za najlepšu nošnju – Jeleni Božović, i najbolju pitu – Mileni Aćimović; najuređenije dvorište – Željko Rosić, najlepši voćnjak – Milorad Skorković. U međuvremenu su održana i takmičenja u: tesanju brvna, gde je pobedila ekipa iz Tripkove, struganju kladarom – pobedila ekipa iz Šljivovice, struganju dubećom testerom – takođe prva ekipa iz Šljivovice, i nadvlačenju konopca gde je najbolja bila ekipa iz Gostinice.
Sve u svemu, jedan dan koje ćudljivo vreme nije uspelo da pokvari, na radost organizatora: Kulturno-sportskog centra iz Čajetine, Turističke organizacije Zlatibor, MZ Šljivovica i PD „Zlatiborski eko agrar“, i pokrovitelja – opštine Čajetina.
Zlatiborpress
 
 
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.