Slepa zdravičarka (VIDEO)

UŽICE – Ni jedno veselje, a naročito svadba, ne može početi bez zdravice. Za Budimku Tošić iz Užica stari običaj nazdravljanja postao je disciplina u kojoj se takmiči na raznim manfestacijama. Dobila je mnogo nagrada i kaže da je za njen uspeh presudan dovitljivi erski humor. Članica je Udruženja slepih i slabovidih grada Užica i ponosna na svoje dve zbirke poezije.

„Šljivovice šljivom ovenčana,

ko nevesta sva si mi u belom,

kad proleće zaspe te beharom,

a jorgovan zamiriše selom…“

Ova zdravica proslavila je Budimku kada se prvi put pojavila na Rakijadi u zlatiborskom selu Šljivovica. Žiri je tada bio jednoglasan u odluci da ona bude pobednica. Osvojila ih je duhovitošću i šarmom ali i time što je od svih učesnika ona bila jedina žena. Baš zbog toga imala je dodatnu motivaciju i pokazala da žena može biti isto tako dobar domaćin kao i njene kolege zdravičari.

„Prve godine mi to bilo zanimiljivo, druge godine mi bilo zanimljiv, već na treću rakijadu sam se uključila i sama. Nekako mi samo došlo slušajući njih negde mi se u glavi formirala neka moja zdravica a negde sam se osetila pozvanom i prozvanom kao meštanka, kao Šljivovka“, kaže Budimka.

Nakon toga njena zdravica postala je simbol Rakijade, a ubrzo su počeli da je zovu na razne manifestacije širom zemlje. Kaže da je to nije začudilo jer ona ima sve potrebne kvalitete za upečatljiv nastu, a sa sobom uvek nosi omiljenu čuturu bez koje zdravica ne može da počne.

„Zdravica prvenstveno treba da bude malo duhovita, što duhovitija ali da ima neke svoje žaoke. Da pecne tamo gde treba, ali da nikoga ne povredi, ne uvredi, da to bude duhovito“, iskusno tvrdi Budimka.

Budimka se već dugo vremena bavi poezijom i do sada je izdala dve zbirke, a ujedno je i član Udruženja slepih i slabovidih Zlatiborskog kruga. Za nju je veoma važno da u svakom trenutku zabeleži misli i kada joj dođe inspiracija ona koristi diktafon ili govorni softver na kompjuteru.

„Ja ne priznajem barijere, ne priznajem predrasude. Problemi dolaze prolaze svako ima svoje samo što se za nečije zna, neko želi da se zna neko ne želi da se zna za njegove probleme“, kaže Budimka.

U njenim zdravicama pored motiva rodnog sela i tradicije ima mesta i za moderne teme.

„Neobična moda nama sa Zapada sada stiže,

ko je muško, a ko žensko to siguran nisi više

i muzika čudni zvuci nas bombarduju sa svih strana

kad god zine da zapeva misliš da li je sa Bosfora, Indije ili Therana…“

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.